Бежанци дават 4 бона за статут у нас

  • 29 септември 2013 06:40

  • 2131
  • 4
Бежанци дават 4 бона за статут у нас
© булфото

4000 лева е тарифата, която са плащали нелегалните имигранти, за да получат статут на бежанци у нас, пише в. Монитор.

Парите са били прибирани от служителите, които правят интервю с чужденците. Именно интервюиращият излиза със становище, от което зависи дали чужденецът ще получи така ценния за него статут, който му дава право за легално пребиваване у нас, или ще му бъде отказан. Практиката сочи, че след получаването му чужденците започвали да си организират предвижването до Западна Европа, което било и крайната им цел. С такава оперативна информация разполагат службите за сигурност у нас.

Сумата от 4000 лева за някои от нелегално преминалите границата ни не е проблем, тъй като някои част от сирийците, идващи у нас, разполагали сериозни средства, достигащи 25 000 евро, твърдят от МВР. Самото доказване на взимането на рушвета било изключително трудно, тъй като чужденците, които плащали, нямали изгода да разказват схемата пред разследващите. В някои случаи имигранти, получили отказ, топели служителите, че им искат пари.

Обикновено чужденците, които не успявали да се разберат с интервюиращия, чакали с години за статут. Такъв е случаят с Джоан Ахмед и съпругата му Джевин, които дошли преди 3,5 години у нас с малкия си син и още се надяват да получат разрешение за легално пребиваване в България.

В същото време редица експерти по национална сигурност предупреждават, че редица алжирци, мароканци и граждани с други националности се представяли за сирийци с цел да получат също статут, допълва изданието.

Последвайте канала на

Валери Зайцев
2131 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар

2013.09.30 | 09:49

4
Дойдохме си на думата. Ето защо не се ограничава . потокът! Подобно на македонските паспорти, те ни мразят в червата, но ние си им ги раздаваме като флайъри, щото си плащат на разни наши безродници. Как да я обичам тази държава?! Даже не я мразя вече, абсолчтно безразлична ми е тази кочина, само гледам по-бързо да се махна.
Марк

2013.09.30 | 09:49

3
Как смяташ, че ще се оправи държавата, ако всички застанат на пораженската позиция като?!?! Достойната позиция е когато има проблем , човек застава пред него и се опитва да го реши!
Атанас Атанасов

2013.09.29 | 18:55

2
Защо си въобразяваме,че Европа ще ни помогни за бежанците? Ще изпратят някои безработни "специалисти",които ще ни съветват ,какво да правим, а за тези "съвети" ще плащаме ние!А пари няма да има!Решението е да се затвори границата с Турция,както направи Гърция!

2013.09.29 | 18:49

1
Камери , бе ахмаци ! Камери , пред които да става интервюто ! А може и скрити камери !! Вие ли не знете как да ги заловите ? Стига да искате !!!

Добави коментар

Водещи новини