Вадят на свободния пазар фирмите с три фактури

  • 27 септември 2013 07:28

  • 1121
  • 0
Вадят на свободния пазар фирмите с три фактури
©

От началото на октомври всички фирми, които са вързани към мрежата средно напрежение, трябва да са излезли на свободния пазар, пише Монитор. Тези от тях, които са се разбрали с търговец на ток и вече получават или пък ще получават от него еленергията си, ще трябва да се справят с 3 фактури. Едната от тях ще е за самата доставка на тока от търговеца. В нея ще са включени още дължимият акциз и цената за задължения към обществото, която обединява добавките за зелена и кафява енергия и за американските тецове.

Другата сметка ще дойде от електроразпределително дружество – за цената за достъп и пренос по мрежите виско и средно напрежение. Третата фактура ще се получава от координатора на балансиращата група, в която участва фирмата. Тя ще е за електроенергията, която фирмата е ползвала в повече или в по-малко от предварително заявеното. Благодарение на участието в балансираща група обаче тя ще е по-ниска от цените, които отделната фирма плаща на ЕСО за отклонение от графика.

При недостиг цената е 186,31 лв., a при излишък на енергия – 28,80 лв. на мвтч. Това обясниха от ЕВН на семинар в Пловдив за либерализацията на пазара. Ако търговецът на ток съвпада с координатора на балансиращата група, тогава фактурите ще са само 2, уточниха от енергото в Югоизточна България. В случай че между търговеца и ЕРП-то пък се постигне споразумение, тогава клиентът може да бъде максимално облекчен и да получава само една фактура.

До момента 35% от 1300 фирми на средно напрежение в Югоизточна България са избрали търговец, който да им доставя еленергията. Те са с годишна консумация 1400 гигаватчаса. Останалите 65% са предпочели да останат при енергото, но вече в качеството му на доставчик от последна инстанция (ДПИ). Тези компании ползват годишно 500 гигаватчаса. Оставащите към енергото обикновено са по-малки или по-пасивни фирми, а също такива на бюджетна или общинска издръжка като болници, за които е трудно да прогнозират потреблението си. Други като ВиК дружествата масово напускат ЕРП-тата и се насочват към търговци, обясниха от ЕВН.

За да не останат компаниите у нас без доставчик на ток, трите ЕРП-та – ЧЕЗ, „Енерго-Про” и ЕВН, получиха от ДКЕВР лицензии за доставчик от последна инстанция. Целта беше те да снабдяват с ток фирмите, докато последните си намерят търговец. Това обаче няма да може да продължи по-късно от 30 юни 2015 г.

За разлика от търговците, които купуват ток от производителите като АЕЦ и тецове, доставчиците от последна инстанция са длъжни да закупуват еленергията от НЕК и да си прибавят до 3% надбавка над нея. За август, септември, а и за октомври цената от НЕК е 109,37 лв. за мегаватчас. Съответно до компаниите на средно напрежение тя стига на 112,65 лв. Засега ЧЕЗ и „Енерго-Про” я прилагат като една скала, а ЕВН – на три скали.

От енергото в Югоизточна България коментираха, че цената на НЕК определено стимулира фирмите да търсят доставчик на ток сред търговците. Те обаче не пожелаха да коментират каква е разликата между цената на НЕК и тази, на която търговците предлагат. Въпреки че както ЕВН, така и ЧЕЗ и „Енерго-Про” лицензираха свои търговци на еленергия. По данни на търговци в момента мегаватчас на свободния пазар заедно с цената “задължения към обществото” се движи около и малко над 80 лв. за мегаватчас.

Въпреки че излизането на компаниите на средно напрежение на пазара трябва да приключи в началото на октомври, все още няма официални данни за колко компании става въпрос. По данни на ДКЕВР отпреди май след тяхното излизане свободният пазар ще скочи с около 25% до 44 на сто. По мнение на експерти на свободния пазар ще излезе потребление за около 5 млн. мегаватчаса.

От ЕВН представиха данни още за ефекта върху дружеството от новите цени от 1 август. Според техни изчисления непризнатите им от регулатора разходи възлизат на 45 млн. лв. Към тях трябва да се прибавят още 250 млн. лв. некомпенсирани им от ДКЕВР за изкупуване на енергия от ВЕИ за периода от юли 2012 г. до юли 2013 г.

Последвайте канала на

Novini.bg
1121 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини