Ден на експушача

  • 26 септември 2013 07:37

  • 929
  • 0
Ден на експушача
©

Провеждане на безплатно измерване на въглеродния оксид в издишания въздух и количеството на карбоксихемоглобин в кръвта на пасивни и активни пушачи организират утре РЗИ и Медицински университет София – филиал Враца. Инициативата е по повод Деня на експушача и е част от европейската кампания „Екс пушачите са неудържими“.

Освен измерванията, във врачанския филиал на Университета, на първия етаж, от 10 до 12 часа, ще се предоставят информационни материали и въпросници за отказване на цигарите.

Кампанията „Екс пушачите са неудържими“ поощрява постиженията на екс пушачите от цяла Европа. Кампанията, инициирана от Европейската комисия, предлага безплатна помощ за отказване на цигарите чрез iCoach, безплатен онлайн инструмент за отказване на цигарите, основан на задълбочени научни изследвания и клиничен опит на психолози и комуникационни експерти. До момента близо 400 000 мъже и жени от цяла Европа активно са потърсили подкрепа в борбата си с цигарите чрез регистрация в основния иструмент на кампанията – iCoach (www.exsmokers.eu).

29% от европейците пушат, като в ЕС тютюнопушенето продължава да бъде най-честата причина за смъртни случаи и заболявания, които могат да бъдат предотвратени. 31 % от пушачите са се опитвали да откажат цигарите през последните 12 месеца.

При кампанията акцентът вече не се поставя върху опасностите от тютюнопушенето, а върху ползите от отказването от него, като се подчертават вдъхновяващите постижения на бивши пушачи и се предлагат практически съвети за отказване от цигарите.

В центъра на кампанията „Екс пушачите са неудържими“ е iCoach - дигитална платформа за здравни съвети, помагаща на пушачите да спрат тютюнопушенето със свой собствен ритъм - незабавно или в близко бъдеще.

Пушачите от целия ЕС имат безплатен достъп до iCoach на техния собствен език чрез национални страници във Facebook. iCoach анализира навиците на пушачите и дава ежедневни, индивидуални съвети.

Последвайте канала на

929 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини