Варна е пред екокатастрофа

  • 23 септември 2013 14:36

  • 2216
  • 1
Варна е пред екокатастрофа
©

Екобомба цъка за цяла Варна и областта във фалиралото предприятие "Полимери" в Девня. 2600 кубика трихлоретан в стара цистерна могат да изтекат в почвата или езерото. Ако опасното вещество се запали, има опасност да натрови населението на цялата област, алармира губернаторът Иван Великов.

В закъсалия завод няма постоянна охрана, охраната си тръгвала, когато не им дават редовно заплатите. Областният управител се свързал с полицията, ще сигнализира и окръжна прокуратура заради умишленото бездействие на собственика на предприятието Николай Банев, който оставал неоткриваем за служителите на областната управа.

Девня да се заеме с преместването на опасния трихлоретан в по-сигурна и надеждна цистерна, но за сметка на бизнесмена, разпоредил Иван Великов. Преместването ще струва на местния бюджет 50-60 хиляди лева и за да стане за сметка на Николай Банев, трябва да се запорира и обезпечи с имущество чрез съдия –изпълнител. Опасният отпадък трябва да се унищожи, но инсталацията, която е за тази работа, е нарязана за скрап. Процедурата по изнасянето на трихлоретана в чужбина, транспортирането му ще отнеме поне 4-5 години и ще струва около 4 млн.евро.

Последният инцидент с трихлоретан в „Полимери" беше през юни т.г.,когато изтекоха 200 л от него. Оказа се тогава, че пробойната в цистерната от 5 000 куб.м не е предизвикана от външна намеса, а защото е стара и много амортизирала. Авария имаше и в резервоар за съхранение на химически вещества, която хвърли в паника Девня и близките населени места.

Последвайте канала на

2216 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
от провинцията

2013.09.24 | 01:17

1
Голям праз-София е далече.

Добави коментар

Водещи новини