Показаха орден на княз Фердинанд І от провъзгласяването на Независимостта

  • 20 септември 2013 13:02

  • 5376
  • 0
Показаха орден на княз Фердинанд І от провъзгласяването на Независимостта
© Булфото

Националният военноисторически музей отбелязва 105-ата годишнина от обявяването на Независимостта на България с изложба "И въздигнаха България в Царство".

Изложбата пресъздава духа на времето и възкресява паметта за историческите личности, свързани с датата 22 септември 1908 г. Актът на Независимостта е тълкуван не като исторически миг, а като процес на обществено-политическо и икономическо развитие на нацията и държавността.

Специално за изложбата наследниците на министрите Михаил Такев и ген.-майор Стефан Паприков предоставят техни лични вещи, а Симеон Сакскобургготски – орден, с който княз Фердинанд І е бил по време на самото провъзгласяване на Независимостта.

Изложбата е интерактивна – посетителят се пренася в старата българска столица Търново, за да чуе гръмкия глас на глашатая и бодрия звук на барабана, оповестяващи радостната вест, или в двореца, когато тържествено се отбелязва годишнината от историческия акт с учредяването на най-високото отличие на Царство България – ордена „Св. Св. равноапостоли Кирил и Методий“.

За първи път и само в деня на откриването могат да се видят всички степени на отличието, притежавани единствено от Националния военноисторически музей – Голямото огърлие (прерогатив на владетеля), Малкото огърлие и Големия кръст. Изложбата ще продължи до 30 ноември.

Орден "За военна заслуга" I степен, с който Цар Фердинанд е бил на церемонията по провъзгласяване на независимостта на България

Трите степени на най-високото отличие на Царство България – ордена „Св. Св. равноапостоли Кирил и Методий“

Орденът „Св. Александър" е учреден в чест на небесния покровител на Княз Александър І и е втори по старшинство в наградната система в Царство България

Последвайте канала на

Борислава Борисова
5376 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини