Откриха стари пестициди в склад във Враца

  • 19 септември 2013 14:50

  • 879
  • 0
Откриха стари пестициди в склад във Враца
©

Откритият склад, в който от години се съхраняват пестициди край врачанското с. Косталево, да бъде ликвидиран, поискаха общински съветници от областния град. Ако това не стане, Враца може да бъде сполетяна от екологична катастрофа в най-скоро време.

Местните парламентаристи предложиха в бюджета за следващата година да бъдат предвидени средства за цялостното премахване на обекта, намиращ се в м. "Пискавец" край Косталево. Според съветниците за това ще са необходими близо 1 млн.лв.

Причината за надвисналата химическа опасност е неправомерното съхранение на вредните материали в склада. Вместо в определените метални съдове, опасните вещества са разположени в пластмасови опаковки. Миризмата от тях е толкова силна, че се усеща дори в близките села. Има и голяма вероятност да избухне пожар, който да донесе след себе си значителни последици, смятат експерти.

Опасната складова база се стопанисва от фирма "Фаустина груп" от Враца, а в нея се съхраняват близо 280 т. твърди и над 18 т. течни препарати за растителна защита, негодни за употреба. Проверилите площадката експерти са категорични, че тя е напълно законна, но по неправомерен начин се съхраняват намиращите се там вещества.

Последвайте канала на

Novini.bg
879 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини