Агенцията по бежанците: Ние трябва да платим разходите на сирийците

  • 19 септември 2013 09:01

  • 4389
  • 3
Агенцията по бежанците: Ние трябва да платим разходите на сирийците
©

От чисто хуманна гледна точка държавите, към които са се отправили бежанците е редно ние да плащаме за техните разходи. Това заяви Даниел Инджиев от Агенцията по бежанците пред БТВ. Теренът в Харманли е предвиден в плана за временна закрила – такъв вид закрила се предвижда при масово навлизане на бежанци. Той обаче ще се използва в краен случай, ако към България настъпи голям брой имигранти. Първо ще се запълни капацитета на останалите центрове, включително и във Враждебна, каза Инджиев.

Маринела Радева от Комисията по даване на убежище към вицепрезидента Маргарита Попова припомни, че още преди няколко месеца са алармирали за необходимостта от координация на дейностите. Местната власт не е въвлечена активно в този процес по приемане на хората, които са потърсили закрила у нас. 700 деца в момента се намират в центровете за бежанците, каза тя.

Огнян Златев от представителството на ЕК в София каза, че европейската солидарност не се иска като България стои в ъгъла и се плаче. Необходимо е не само парична, а и техническа помощ, добави той. На територията на ЕС има 45 000 сирийци, които в по-голямата си част са в Германия и Швеция.

Бившият шеф на НСС по времето на Иван Костов Атанас Атанасов разкри, че по време на косовската криза американският посланик у нас е искал България да приема 50 000 бежанци. Те обаче искаха да направят насилствена депортация, тъй като самите косовари не искаха да идват в България. Тогава обаче имаше опасност от промяна на етническия състав и влизане на престъпници у нас. Сега също е възможно по козите пътеки в планината да влизат терористи, предупреди Атанасов. Той попита защо все още бежанците минават нелегално границата, а не през ГКПП. Това да не е държавно поддържано каналджийство, попита Атанасов.

Последвайте канала на

Novini.bg
4389 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

2017.12.21 | 15:38

3
Ами плащай бе, дай си заплатата и каквото имаш! ПЛАЩАЙ!
АМИ ,ДА ....ХУМАННО Е!

2013.10.08 | 18:12

1
ЩЕ ПЛАЩАТЕ ,КАТО СТЕ НА ВЛАСТ!!! Нямате избор!!!

2013.10.08 | 18:12

2
Да, ама плащат данъкоплатците.

Добави коментар

Водещи новини