Отвориха нов дом за бежанци във "Враждебна"

  • 18 септември 2013 14:12

  • 1317
  • 0
Отвориха нов дом за бежанци във "Враждебна"
©

Нов дом за бежанци отвори врати в столичния квартал „Враждебна", заяви на пресконференция Васил Маринов, заместник-министър на вътрешните работи и заместник-началник на Националния оперативен щаб за бежанците, информира 24 часа.

Новият дом разполага с места за около 300 души. „Имаме готовност в рамките на седмица да се отвори и друг дом за 500 души в София", добави Маринов. „Благодаря на БЧК за готовността, с която се отзоваха на молбата ни за съдействие относно започването на Национална благотворителна кампания в подкрепа на бежанците в България", каза още той. Националният оперативен щаб взе решение да се обърне за помощ към БЧК за подпомагане на хората, които се намират на наша територия. Средствата ни са крайно недостатъчни.

Капацитетът в Държавна агенция „Бежанци" беше 1 230 места, към момента имаме 4 044 лица, търсещи закрила, от тях - 670 деца, от които 98, които са непридружени непълнолетни лица. Почти половината от тези 4 044 лица са сирийци. В съвсем близко време ще стигнем лимита от 5 000 лица. Почти половината от тези 5000 лица са сирийци. Спешно се търсят и разкриват нови места за настаняване", каза зам.-министърът. „Оглеждат се други райони в други населени места. Въпреки че българите винаги са били състрадателни към мъката на други народи, за момента всички сме готови на думи да приемем и окажем помощ, но когато трябва да разположим домове в конкретна община, ръководствата на тази община питат защо точно тук, а не другаде. Без да сме солидарни всички, няма как да помогнем на тези хора, те не е от добро са напуснали родните си места. Те търсят хуманитарна помощ, а не работа. Това са цели семейства, броят на целите семейства напоследък се увеличава", допълни още Васил Маринов.

По думите му проблемите с изхранването са много. „Първите 5 дни в домовете бежанците получават пакет с храна, впоследствие - месечна сума от 65 лева на човек, която е недостатъчна за изхранване. 65 лева е социалният минимум, който не може да увеличим, защото ще поставим в неравностойно състояние българските граждани. В тази насока търсим съдействие от БЧК, за да може поне веднъж дневно да имат топла храна, за да може да се облекчи положението. "Недобре стои и въпросът с лекарствата. С тези 65 лева няма как да бъдат купени лекарства. Положението не е добро в никакъв случай", заяви още Маринов. „През последните 24 часа в България са дошли 86 бежанци, от които 38 деца", добави още той.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
1317 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини