Кметът на Банско: Вторият лифт не излиза извън коцесията

  • 13 септември 2013 14:38

  • 1798
  • 4
Кметът на Банско: Вторият лифт не излиза извън коцесията
© Булфото

Има желание да се върви в положителна посока, но не съм убеден, доколко управляващите са вникнали в проблематиката. Това заяви кметът на Банско Икономов, във връзка със строежа на втори лифт в Банско. Той се опасява, че в някой момент ще се появят проблеми, които „ще препънат нещата".

Икономов подчерта, че проектът засяга само концесията, не излиза извън нея и става въпрос за началната и крайната станция на лифта.
С това той опровергава твърденията на зелените, че проектът за ски зоната в Банско засяга две трети от Пирин и обхваща Разлог и Добринище.

По думите му по-голяма яснота ще има след месец, тъй като има заявка за изваждане на проекта от точката на замръзване.

Припомняме, преди време вицепремиерът Бобева изрази мнението си, че проектът за втори лифт е важен за кабинета с оглед инвестирането и развиването на туризма.

Най-яркото доказателство, че се върви в правилната посока, ще е актуализацията на сега действащия план за управление на Пирин, която задействахме, заяви Икономов.

През февруари предложението на община Банско за актуализация на плана беше разгледана на Висшия експертен екологичен съвет, където с корекции и със забележки се взе решение за един вариант, който трябваше да мине през съгласувателна процедура на различните министерства и след това през решение на Министерския съвет, обяснява кметът на Банско.

По думите му, мотивът, че след година ще има нов план и тогава ще се реши въпросът с втората кабинка, не е добър, тъй като такъв план все още няма, процедурата е зациклила и докато тя мине, сроковете се удължават.

„Може и средствата, които са предвидени за изработването му, да се загубят. Актуализацията на действащия в момента план отпушваше изграждането на стратегия за ски зоната, на нова концепция, на ново планиране и проектиране, което вече можеше да се дебатира", коментира градоначалникът.

По думите му, актуализацията не касае цялата територия на парка, а само ски зоната в рамките на сега действащата концесия. Това, което искахме е, една малка част - тази на ски зоната, да се вкара вече в новия план, който да се разработи дори и след година, две. Затова за мен беше много учудващо, това запъване - да не правим сега актуализация, да чакаме новия план", посочва кметът на Банско.

Последвайте канала на

1798 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар
Меди

2013.09.13 | 20:42

4
Никой не иска да унищожава природата. Скиор съм и я пазя като всеки нормален българин. Но искам и да карам ски тук, а не в чужбина. Напоследък не го правя, защото нямам условията, т.е. няма достатъчно лифтове и се редя по опашки
Али Макбийл

2013.09.13 | 16:50

1
Сега очаквам правителството да се размърда и да направи най-накрая този втори лифт над Банско. Има всички основания да се построи там и да се модернизира ски зоната. Преди години в Банско беше Световното по ски. Едва ли световни звезди ще идват, ако мястото не е хубаво. Крайно време е да се сложи край на спекулациите на зелените за Пирин.
Аз

2013.09.13 | 16:57

3
Правителството не трябва и няма да прави нито втори нито какъвто и да било друг номер лифт. Никога не е имало такова намерение. Кмета на Банско повтаря позицията на собственика на сегашния лифт, който иска да си остане монополист и да застрои колкото може повече от Пирин. Ако наистина има нужда от втори лифт - то, разбира се, ще се строи от частни инвеститори. Ще ми се - в интерес на предотвратяване на монополизирането на Пирин - инвеститорите във втория лифт да нямат нищо общо с инвеститорите в първия! Може ли да се заложи такова изискване: собствениците на първия лифт да нямат право да придобиват собственост (акции или каквото там) от втория. И обратно. Или, поне, да са ограничени до някакъв малък процент: 3% или нещо такова.

2013.09.13 | 16:50

2
Цитат от самият президент! "Тук в Разложката долина не виждам как ще се строят фабрики и ще има индустрия. Бъдещето и развитието на региона е свързано с туризма. Благодарен съм за това, което е направено в Банско. Градът се превърна в елитен курорт за средната и висока класа туристи от съседните страни. Това е перспектива и за цялата държава. Трябва да се надгражда, тъй като конкуренцията не чака. Сърбия, Румъния и Хърватия също строят. Каквото и да правим обаче, то трябва да е в синхрон с планината и с правилата" - каза министърът на регионалното развитие и благоустройството Росен Плевнелиев.

Добави коментар

Водещи новини