Винетката за синя зона в София да стане 10 лева

  • 13 септември 2013 06:35

  • 1596
  • 0
Винетката за синя зона в София да стане 10 лева
©

Годишният стикер, който плащат живеещите в синя и зелена зона в София, да струва само 10 лева. В момента тази сума е 150 лева за синя и 100 лева за зелена зона. Това предлага зам.-председателят на Столичния общински съвет Вили Лилков, информира в. Монитор.

В четвъртък транспортната комисия към общинския съвет изненадващо прие предложението хората в центъра да плащат само разходите по издаването на самия стикер. В крайна сметка обаче е по-вероятно при окончателното си решение водещата комисия по нормативна уредба в сряда да отхвърли предложението и да не се стигне до гласуване в общинския съвет. Според доклада на тъмносиния съветник за втори автомобил гражданите ще плащат 450 лв. за синя и 300 лв. за зелена зона.

„В момента цената за винетен стикер за първи автомобил представлява между 20 и 30% от годишните налози на домакинство”, обясни Лилков. По думите му това е допълнително натоварване на семейните бюджети с „данък паркиране” в условията на продължаващата икономическа криза. „Според анализите на Центъра за градска мобилност от купени винетни стикери приходите за миналата година са 306 000 лв., или 1,5% от приходите за платените зони”, каза Лилков. Той обясни, че имало и други начини да се събират пари, без да се натоварват допълнително гражданите.

„Има много периферни зони, които също искат да станат част от платената зона, за да се въведе ред в квартала, но тях ги спира сумата, която трябва да платят”, обясни Лилков. Това обезсмисля съществуването на двете зони, тъй като само с един подпис хиляди хора могат да заявят настоящ адрес и така пак няма да има места за паркиране, обясни председателят на транспортната комисия Радослав Тошев. В двете платени зони местата за паркиране са около 16 000.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
1596 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини