Сбиванията в училище били ежедневие за децата

  • 12 септември 2013 19:14

  • 1062
  • 0
Сбиванията в училище били ежедневие за децата
©

Най-честите престъпления в училищата са кражбите, а носенето на боксове и спрейове от децата става все по-честа практика. Това отчетоха от МВР по време на работна среща със служители на Столичната община и представителите на частните охранителни фирми, които осъществяват пропускателния режим и охраната в училищата в София.

Експертите отчетоха, че към днешна дата детската престъпност у нас представлява 15,5% от общия брой престъпления в страната.

При саморазправа децата най-често прибягват до юмручен бой, но все по-често в школата се внасят боксове и спрейове. Това заяви Петър Петров от сектор „Детска престъпност" към Главна Дирекция Национална полиция. По думите зачестяват и сбиванията между момичета, като в повечето случаи поводите за спречкванията започват във Facebook и се пренасят на територията на учебното заведение.

„В училищата се извършват най-вече кражби на мобилни телефони, пари, спортни принадлежности и дрехи, оставени без надзор”, каза той.

„Сбиването и вербалната агресия, които обикновено предхождат по-тежки форми на насилие все повече се превръщат в ежедневие за децата. При възникналите конфликти най-типичен за децата е юмручният бой. Зачестява обаче и употребата на боксове и на спрейове, които се носят за самозащита, но се използват и за нападение”, обясни той.

Към момента около 80% от учебните заведения в столицата подлежат на видеонаблюдение, съобщи Красимир Димитров шеф на дирекция „Сигурност” в Столична община. „Предприемаме действия от страна на общинска полиция плюс изграждането на видеонаблюдението в крайните квартали, не само в централната градска част”, заяви той.

По думите на Димитров целта на работната среща е да се повиши вниманието от страна на частните охранителни фирми, които следят за сигурността на децата в училищата и детските градини. Той обясни, че сред приоритетите на общинската дирекция е да се повиши сигурността освен в района на самите учебни заведения, но и около и в подлезите, през които децата минават, на път за класните стаи.

Последвайте канала на

1062 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини