Кмет наложи 200 лв. глоба за каруци през нощта

  • 28 август 2013 06:47

  • 1208
  • 0
Кмет наложи 200 лв. глоба за каруци през нощта
©

Кметска заповед в Бойчиновци, окачена на всички сгради на железничарския град, строго забранява движението на магарешки и конски каруци нощем и заплашва нарушителите с 200 лева глоба, пише Труд.

"Това е една от мерките, които вземаме против крадците на реколта", казва кметът на общината Светлин Сретениев. "Откакто сложиха нощно ембарго за каруците, си отдъхнахме малко, кражбите сякаш намаляха", споделят земеделците.

В община Бойчиновци живеят близо 10 000 души, пръснати из 13 населени места. Повечето от хората са земеделци. Големи предприятия в района отдавна няма и единственият начин да изхранят семействата си за мнозина е работата в полето. Голяма е и безработицата и докато едни блъскат от зори до здрач из нивите, други дебнат да приберат наготово чуждата реколта.

"В общината постъпиха стотици жалби за посегателства на крадци върху нивите на стопаните. Апаши разграбват нощем градини, бостани, нивите със зърно, секат горите. Затова издадох заповед, с която забраних движението на каруци от 20,30 ч до 6 ч сутринта", казва кметът Сретениев.

Градоначалникът е бивш учител, сега фермер. Болките на селските стопани са му добре познати. Преди да поеме управлението на общината, той кметувал и в родното си с. Владимирово.

"Той е познат в района с прямия си характер, остър език и твърда ръка. Затова през 2011 г. го харесаха за свой кандидат и от партията "Ред, законност и справедливост", обяснява възрастен човек от Бойчиновци.

"Не може месеци наред човек да работи земята си, да се надява да спечели нещо от нея и накрая някой да задигне хляба на децата му!", категоричен е кметът. Заповедта му с ембаргото за каруците, наложена от 15 август до 1 октомври, била раздадена поименно срещу подпис на всеки един от 160-те собственици на возила с конска или магарешка сила. С нея се запознали и селските кметове и наместници.

Разпореждането било разлепено навсякъде из общината, а контролът за изпълнението поели униформените от общинския полицейски участък. Въпреки разгласата на заповедта обаче още в първите нощи двама апаши били спипани с каруци, пълни с царевица, край селата Владимирово и Мърчево. Кметът Сретениев лично се срещнал с нарушителите, обяснил им, че прошка няма да има за никого и актовете им с глоби по 200 лева вече са написани. За паричните санкции, които в малката община се равняват на присъди от един месец глад, вече се е разчуло и в най-крайните махали. Ето защо засега набезите из нивите са спрели.

"Да не чуе дяволът, но няколко нощи вече спим по домовете си. Иначе с колегите обикаляхме от вечер до сутрин масивите си и дремвахме само за някой час в колите сред посевите", обяснява младият фермер Зарко Иванов. Той гледа със семейството си 5000 дка земя край Бойчиновци. Няма лято, в което част от реколтата му да не е изчезвала, отмъкната от нощните конски кервани.

Дори и да хванат някой крадец на местопрестъплението, фермерите трудно се оправяли с него. "Апашите носят в талигите си брадви, вили, коси, резачки - цял арсенал с остри оръжия. Обясняват, че са тръгнали за дърва, на горските разправят, че ходят само за да си нагледат нивите. А като се видят на тясно, налитат на бой!", обяснява Зарко.

Някои от по-заможните земеделци в района си наемат пазачи на нивите от частни охранителни фирми. Но повечето не могат да си го позволят.

Последвайте канала на

Novini.bg
1208 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини