Обсъждат референдума за концесията на "Софийска вода"

  • 27 август 2013 10:34

  • 2965
  • 8
Обсъждат референдума за концесията на "Софийска вода"
©

Наблегнахме на правната част като управление и последица от извършването на един такъв референдум. Докладът не отговаря на закона за изискването на определен брой документи и т.н. Те не са предложени от колегите от БСП, а от момента на внасяне на доклада са приложени други документи.

Това каза Искра Ангелова, председател на Комисията по местно самоуправление, на обсъждането на референдума за прекратяване на концесията на „Софийска вода”.

Пет подписа липсват в този доклад, т.е. той не е преподписан от общинските съветници, които отидоха в народното събрание, добави Ангелова. Извън тези чисто формални основания притесненията са какви ще са последиците от прекратяване на договора за концесия при един юридически спор. Ако се заяви дело за без виновно прекратен договор печели страната, която е невинна, т.е. делото ще загуби Столична община. Последиците са глоби.

Това ще е и лош сигнал към потенциалните инвеститори на Столична община. Най-чистият начин да се прекрати договорът е това да стане с правни способи. От ВМРО се опитаха да организират референдум с подписка, в която са се подписали 10% от имащите право на глас в Столична община. Подписите не бяха събрани, което показва, че те не желаят това.

Предложението в доклада е рисковано от много гледни точки, финансовите последици ще са тежки, общината ще бъде поставена като неизрядна страна. В рамките на 45 дни Столична община се задължава да изплати сумата от неустойката на концесионера. Контролът върху дейността на концесионера, който е от 2007 година, след сключване на допълнително споразумение, е доста сериозен.

Прекратяването на договора изисква незабавно влизане в преговори с друг концесионер. Ако условията на работа обаче се запазят, нищо с новия концесионер няма да се промени. Затова по-разумно ще е да се направи ревизия на договора, а не да се смени концесионерът.

Концесията "Софийска вода" е най-проверяваната концесия в България. Има пряк контрол, две са административните наказания на дружеството - едното падна в съда, другото е в съдебна процедура. Това каза Станимир Ангелов, началник на отдела за концесионен контрол в Столична община. По думите му от 2009 година концесионерът значително е подобрил качеството на услугата си, както и размера на инвестициите. Загубите на вода са 53%, трябва да са 46%. В страната загубите на вода трябва да са 33% - нещо, което е трудно постижимо.

По думите на Ангелов най-добото решение не е прекратяване на концесията, а предоговаряне на условията по договора.

Става дума за сигурността на държавата, каза Иванка Вълкова, един от организаторите на събиране на подписи в район "Дружба". Тя е участвала във всичките три комисии. По думите й целта на комисиите е да убедят хората, че не е изгодно договорът с концесионера да бъде прекратен. Според нея не е нужно да има следващ концесионер, законът може да се промени и водата да стане собственост на Софийска община.

Самоцелно е решението за референдум и единствената му цел е дестабилизация на управлението на Столична вода, каза един от присъстващите на обсъждането пенсионери. По думите на други граждани няма причина да се прави такъв референдум. Безотговорно е да се гласува "за" референдум, макар че договорът с концесионера е в ущърб на софиянци.

Какво може общината и какво може държавата? Този договор с концесионера, макар и неизгодно сключен, не бива да бъде прекратяван едностранно.

Председателят на комисията Николай Стойнев призова колегите му да взимат решенията много внимателно, защото всичко, което се гласува в тази зала, се плаща после от софиянци.

Очаквайте подробности.

Последвайте канала на

2965 8

Свързани новини

Коментари 8

Добави коментар
ТЕ КОМАНДВАТ ПАРАДА! НЕ ПОЛИТИЦИТЕ!

2013.08.27 | 18:34

8
Не ме интересува,кой е на власт.Сидеров,Герб,сини,червени или пембяни.Договора е неизгоден,и вреден.Франсетата плащат по 2 СТОТИНКИ за куб.м,а ни е препродават по 1,29 плюс ДДС(което после си го вземат).т.е-само от ДДС вземат повече,отколкото дават на фиска.Вода,ток,БДЖ и суровини(рудни и нерудни),трябва да са държавни),другото нека да има конкуренти.Иначе 1000лв заплата,ще са мираж завинаги.За такива пари(500 евро ?),онези,на запад ще окачат на върбите управниците си,без да ги питат от коя партия са.По разделена и проста сбирщина от нас няма.Как ще живееме добре?
Might

2013.08.27 | 18:34

7
Колко глупави атакисчета , един фес делите с Гейя и Доганчо , но само за тази година. Незнам Герб какви 4% ще види , Атака няма да съществува , ще си останете само с сектанската телевизия АЛФА и ще се кланяте на Алах. !!!

2013.08.27 | 18:33

6
ПО-ДОБРЕ ФРАНЦИЯ ОТКОЛКОТО БСП!
Might

2013.08.27 | 13:16

3
Планът Сидеров е една от най-голямите измишлиотини за 2013г. и незнам кой нормален би повярвал. 1000 лв. минимална заплата :D :D :D :D СИДЕРОВ ПРЕДАТЕЛ !!!

2013.08.27 | 18:32

5
Предатели са такива изроди като теб ! Ненормален глупак и безродник !От такива гербаджийски кретени сме на тоя хал ! Добре , че повече власт НЯМА да видите !

2013.08.27 | 18:32

4
Така наречените чужди инвеститори не са НИКАКВИ инвеститори, а колонизатори ,ограбващи българите ! Затова вече 24г. Б-ия се срива и срива надолу,а народът ни живее все по-зле с всяка изминала година !Докога ?! Докато измрем ли от глад , мизерия ,болести и самоубийства !

2013.08.27 | 11:45

2
България и българските богатства - на българите ! СТИГА са ни ограбвали !
БОЗДУГАН

2013.08.27 | 11:44

1
Да се изпълнява плана СИДЕРОВ ! Всички ЕРП-та и чужди концесионери, които ограбват българите - ВЪН от Б-ия ! Нашите предатели ,подписали заробващи договори , в ЗАТВОРА,тяхната мама , с пълна конфискация !!!

Добави коментар

Водещи новини