Ремонтираха пътища във Витоша преди сезона

  • 27 август 2013 06:41

  • 1464
  • 0
Ремонтираха пътища във Витоша преди сезона
©

Два пътни участъка в природен парк „Витоша” ремонтира Столичната община. Целта е туристите да имат по-добър достъп до пистите и хижите преди зимния сезон.

„Половината път се беше срутил в дерето в началото на миналата година. Сега той е разширен и се прави укрепителна стена”, обясни заместник-кметът по транспорта в София Любомир Христов. Той допълни, че укрепването на ската е екологично решение, защото ще се използва скална маса от естествени материали и няма да се нанесат поражения на морените под пътя. Не било отсечено нито едно дърво заради разширяването на пътя, увериха от кметството.

„Направени са два водостока за отвеждане на скатните води. Те са една от основните причини за получилото се свлачище тук”, обясни Христов. След като пътят бъде укрепен, ще се нареди паважът отново. Ремонтът на участъка ще продължи до края на септември. По същото време се работи и на друг път – след хижа „Офелиите” към хижа „Рудничар” и почивната база на Софийската филхармония. Там ще се положи 2 км нов асфалт.

„Този път не е ремонтиран от 60-те години на миналия век”, уточни Христов. Той допълни, че общината поддържа пътищата във Витоша, но собствеността се поделя между нея, природния парк и две министерства. Така се стигало до размиване на отговорности, но не и до отпускане на повече средства за поддръжка.

Христов отбеляза и че за поредна година през втората половина на септември и през октомври пукнатините в софийските булеварди ще бъдат запълвани с битумна паста. Така водата не влиза в пукнатините, не замръзва в тях и не разрушава асфалта. Тепърва ще се преценява кои булеварди да бъдат лепени с битум, обясни още заместник-кметът по транспорта.

Той припомни, че ремонти на над 20 столични булеварда ще се правят през следващите две години с пари от Европейската инвестиционна банка и собствени средства на общината. Благодарение на кредита обаче кметството ще пренасочи финансов ресурс за обновяване на вътрешноквартални улици.

Над 40 малки улици са ремонтирани това лято. „Половината от тях са в район „Витоша”, а другите са в останалите столични райони”, обясни Христов. Вътрешноквартални улички били изградени в „Манастирски ливади-запад” - участъка между булевардите „България” и „Бъкстон”, където в годините на строителния бум бяха издигнати много сгради, предимно жилищни. Където е имало пътища, те са били разбити от строителните машини. В следващите няколко години ще продължи изграждането и възстановяването на шосетата в тази част на „Манастирски ливади”.

Последвайте канала на

Novini.bg
1464 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини