Бивш разколник и игумен в битка за митрополитския трон във Варна

  • 23 август 2013 12:35

  • 1260
  • 1
Бивш разколник и игумен в битка за митрополитския трон във Варна
©

Бившият предводител на разколниците епископ Инокентий и игуменът на Бачковския манастир епископ Борис са най-спряганите имена за митрополитския трон във Варна, съобщава "Стандарт", позовавайки се на църковни източници.

Смятаният доскоро за фаворит - главният секретар на Светия синод епископ Наум, засега остава на заден план. Изборът във Варна ще е до края на годината. Преди това се очаква да е вотът за нов митрополит за Европа. Там постът безалтернативно е за епископ Антоний, който бе викарий на оттеглилия се заради болест митрополит Симеон. Тронът във Варна се оваканти след трагичната кончина на дядо Кирил, който се удави на 9 юли т.г.

Инокентий бе върнат в лоното на БПЦ на 11 декември м.г., след като подаде покайно писмо. Тогава Синодът се ръководеше временно от покойния Кирил преди избора на новия патриарх Неофит. Бившият разколник номер 1 сега е викарий на Старозагорския митрополит Галактион. Докато бе в разкол, Инокентий бе провъзгласен за Софийски митрополит и Наместник-председател на Св. синод" - титлите на патриарха. Потърсен от "Стандарт", Инокентий не вдигна телефона си.

Игуменът Борис пък каза, че никой не е разговарял с него. И обясни, че духовниците не са като политиците да водят предизборна кампания. Иначе би се радвал да е сред фаворитите за Варна. "Ако дойдат епархийски избиратели, няма да ги върна - манастирът е отворен за всички", каза дядо Борис. Пречка пред избора му обаче може да е враждата му с един от най-влиятелните митрополити Николай Пловдивски. Владиката под тепетата едва ли ще допусне Борис да стане член на Синода и да му вдига кръвното на заседанията, споделиха запознати с църковните отношения. От това накрая можело да спечели дядо Наум, който и без друго има подкрепата на част от варненските духовници.

Последвайте канала на

Десислава Станева
1260 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
ТОЙ се завръща!

2013.08.23 | 13:29

1
Търговците съвсем се развилняха в храма.

Добави коментар

Водещи новини