Сметище обгази Равда и Несебър

  • 19 август 2013 07:45

  • 2424
  • 0
Сметище обгази Равда и Несебър
© Булфото

Нов пожар на сметището на Несебър обгази курортите на север от Бургас. Пламъците лумнали към 6 ч. сутринта вчера. После вятърът раздуха пушеците към Равда, след половин час селището вече беше обвито от смог, а районът потъна в нетърпима смрад от изгорелите пластмасови, строителни и битови отпадъци.

Гъстият дим покри пътя към Несебър. Участъкът, който е един от най-натоварените по морето, потъна в мъгла, а шофьорите едва пълзяха с автомобилите си сред пушеците.

"В продължение на близо километър пътят не се виждаше", разказа очевидец, пише в. "Преса".

Към 10 ч. пожарът бе засегнал около 2 дка от сметището и през целия ден тлееше.

На мястото пристигнаха полицаи. Причините се разследват. Ще се проверяват няколко хипотези - сред тях самозапалване, изхвърляне на незагасена цигара и палеж. За потушаването на тлеещите отпадъци се използват багери, които засипват участъците с пръст. Според експертите това е най- ефикасният начин за потушаване на пожари в бунища.

Това е вторият пожар в сметището в рамките на 20 дни. При предишния от регионалната екоинспекция в Бургас съобщи, че ще санкционират община Несебър, която е оператор на депото.

"Всичко се струпва на бунището - строителни отпадъци, лепила, боклук от х раните на хотелите. Всичко това буквално започва да ври в почвата. От три дни заради гниенето на биологически и химически отпадъци сметта мирише на метан. Пожарът беше неизбежен", казва бившият концесионер на сметището Михаил Радев.

Последвайте канала на

Борислава Борисова
2424 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини