Миньори: Инцидентът в Ораново да не се повтаря

  • 18 август 2013 15:23

  • 1354
  • 0
Миньори: Инцидентът в Ораново да не се повтаря
© Getty Images/Guliver

Случилото се в рудник "Ораново" в никакъв случай не трябва да се повтаря. Това категорично становище изказаха от ръководството на Българската минно-геоложка камара на пресконференция по повод Деня на миньора.

Припомняме, на 16 юли при инцидент в мина „Ораново" бяха затрупани четирима души. Трагедията се случи, след като лавина от кал, скали и вода затрупа четирима мъже на 300 метра под земята. Часове по-късно Асен Стойнев и Христо Младенов бяха открити мъртви.

Изпълнителният директор на Българската минно-геоложка камара Иван Андреев заяви, че задължително работодателите в сектора и държавата трябва да вземат спешни мерки за осъвременяване на правилниците за безопасен труд.

Според данни на НСИ за 2010 година трудовите злополуки в бранша са били 191, а за 2012 година са спаднали до 162. Стана ясно, че средно по пет случая на година са с фатален край. Според камарата причината е, че у нас най-малко средства се влагат в безопасност на труда и екология.

Според експертите състоянието на бранша е близо до критичното, което се дължи на пазарно нереформирана енергийно-държавна система. От камарата се оплакаха и че държавата ни все още не е подписала Конвенция 176, която касае безопасността на труда в рудниците.

Председателя на Българската минно-геоложка камара инж. Лъчезар Цоцорков смята, че е необходимо да се изработи и реализира комплексна програма за подобряване на бизнеса средата и икономическия растеж. Той подчерта, че е нужна системно-прагматична работа в тази посока, тъй като в сектора се бележи спад на заетите по трудов договор.

За 2012 година в бранша работят едва 24 617 души. Въпреки това средната заплата в отрасъла е нараснала с 22% като годишната й стойност е достигнала 14 860 лева. За сметка на това общият добив на полезни изкопаеми в България се е понижил в натурално изражение с 6,28 милиона тона за 2012 година и е достигнал общо 85 654 000 тона.

От ръководството на камарата смятат, че е необходимо да започнат постоянни масови проверки в сектора, тъй като държавният контрол е крайно отслабен и това води до все повече нарушения и до по-лоши условия на работа.

Стана ясно, че от Българската минно-геоложка камара са предложили на правителството 15 мерки, които да подобрят състоянието на бранша.

Инженер Владимир Топалов, представител на Синдикалната миньорска федерация - КТ „Подкрепа", алармира медиите, че „цялата верига е порочна". Той изтъкна, че има тенденция към ликвидация на въгледобива, тъй като родните въглища са най-евтините в Европа, а всеки добит тон носи загуба от 3 лева. Според Топалов, ако това не се прекъсне, ще ни трябват нови източници на енергийни мощности, което ще превърне АЕЦ „Белене" в съвсем възможен проект.

Последвайте канала на

1354 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини