Миньорите празнуват

  • 18 август 2013 08:13

  • 1512
  • 2
Миньорите празнуват
© Булфото

Днес професионален празник имат миньорите, съобщиха от Българската минно-геоложка камара.

Представители на минните компании, научната общност и синдикатите от цялата страна се събират в София за националното честване на Деня на миньора, което се провежда под патронажа на министъра на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев.

Успението на Свети Иван Рилски - 18 август, е определен за професионален празник на работещите в мините преди 110 години - с указ на цар Фердинанд, по предложение на пернишките миньори.

Празникът е възстановен през 1996 г., а националното му честване по традиция се организира съвместно от Българска минно-геоложка камара, Научно-техническия съюз по минно дело, геология и металургия и миньорските синдикати към КНСБ и КТ „Подкрепа".

Денят на миньора ще започне с молебен за здраве в катедралния храм „Света Неделя". Предвидено е празникът да продължи с тържествено събрание, на което ще се направи обзор на развитието на индустрията през 2012 г. и ще бъдат отличени дружествата с най-високи резултати в отделните подотрасли. Ще бъде връчена и награда за социално отговорна кампания на предприятие от бранша.

В минерално-суровинната индустрия, която има стратегическо значение за страната, пряко работят 25 000 души, а индиректно се осигуряват още 120 000 работни места.

Браншът генерира 4% от брутния вътрешен продукт на страната и се определя за един от стълбовете на националната икономика, се посочва в съобщението.

Последвайте канала на

1512 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2013.08.18 | 23:07

2
Като гледам какви греинали лица имат от снимката явно се кефят на великия си празник.Сега ковачки ще им дръпне реч че кумунизма е дошъл при тях.

2013.08.18 | 23:07

1
Празнуват??? Какво???? За загиналите си колеги ли? За опасните условия, в които работят? Или за експлоататорите, които ги убиват? Миньорите са страхливци, като по-голямата част от българите! До сега трябваше да са бутнали парламента, заедно с цялата сган вътре! Повече от четвърт век ни "оправят" престъпници!

Добави коментар

Водещи новини