Бум на бежанци у нас

  • 11 август 2013 20:00

  • 2819
  • 7
Бум на бежанци у нас
© Булфото

Има бум на бежанци у нас. През последните няколко седмици всеки ден границата ни пресичат между 10 и 30 чужденци, които търсят закрила и помощ, предаде БТВ.

Бежанският поток към България чувствително се е увеличил последните няколко седмици. Става въпрос главно за бежанци от Сирия, които бягат заради конфликтите в страната. Те влизат през турската граница и се настаняват в дома в Пъстрогор, който вече е препълнен, както и другите бежански центрове.

Статистиката е много показателна - миналата година у нас закрила са потърсили близо 1400 души, а сега само за първите шест месеца са близо 1900. Само през юни бежанците са 430. Това означава, че в момента у нас се наблюдава най-силната бежанска вълна за последните 20 години.

Анас, Махмуд и Миада са у нас едва от 4 месеца. Напуснали Сирия нелегално с помощта на бунтовниците срещу Башар Асад. Анас бил част от сирийската армия, от която се отцепил с риск за живота си.

"Заповядваха ни да стреляме по мирни хора, по демонстранти. Аз не можех да го направя. Но в противен случай щяха да убият мен и затова се отцепих и напуснах Сирия нелегално", разказва 23-годишният мъж.

"Бях на мирна демонстрация срещу правителството, когато сред хората се вряза кола и започнаха да стрелят по всички нас, умряха много хора. Тогава реших да избягам", споделя Махмуд (24 г.)

Миада тръгва да бяга с двете си деца - на 4 и на 6 години. "Видях как сирийската армия убива мирни граждани, видях кланета, никога няма да забравя този ужас. Избягах, за да спася децата си", признава 35-годишната жена.

Според официалните данни при размириците в Сирия до сега са убити над 120 000 души, 5 милиона са напуснали домовете си, а 3 милиона са избягали нелегално.

Бежанските лагери в Турция вече са препълнени. Затова много сирийци тръгват на запад. България е първата европейска външна граница, която пресичат. Почти всички, които стигнат до тук, подават молба за убежище и остават.

"Хората са разтревожени, че и други техни роднини, познати, съседи също търсят начин да напускат, както Сирия, така и Турция. Дали ще дойдат към България няма как да знаем, но трябва да бъдем подготвени", казва Марияна Стоянова от „Бежанско-мигрантската служба” към БЧК.

Страната ни осигурява подслон, издръжка и социални грижи за бежанците. Сирийците обаче не искат да живеят на социални помощи, опитват се да научат езика, търсят си работа и искат да вземат живота си в ръце. Виждат България като свой дом, но се надяват, че режимът на Башар Асад ще падне, за да се върнат в родината си.

Прогнозата на социалните работници е, че до края на годината броят на бежанците ще надхвърли 3000, което е прецедент. Наблюденията сочат, че 1/4 от хората остават у нас. Повечето обаче търсят вариант да продължат на запад, за да се установят в страни като Германия, Дания, Швеция.

За да не се стигне до криза с бежанците обаче е нужно да се увеличи капацитетът на центровете за настаняване - това е основното искане на институциите, които отговарят за хората, потърсили помощ от страната ни към властта.

Последвайте канала на

Борислава Борисова
2819 7

Свързани новини

Коментари 7

Добави коментар

2013.08.20 | 23:10

7
Днес мирни бежанци, утре озверели джихадисти ...

2013.08.20 | 23:10

6
Така се създава пета колона в България. Покрай бежанците в България, влизат много терористи, религиозни фанатици и прочее гадове. Трябва да се пропускат бежанците към Западна Европа, защото те натам са тръгнали, а не да ги стифираме тук, за да им се увеличава бройката.

2013.08.20 | 23:10

5
От турци и цигани, точно тея са ми притрябвали. В БЪЛГАРИЯ МЯСТО ЗА БЪЛГАРИ ИМА ЛИ? МАЙКА ВИ ПРОСТА И УПРАВНИЦИ-ДЖИГИТИ.

2013.08.20 | 23:10

4
Роберт Чаплинов, тоя изнасилвач, дето го говориш, живея на 5 минути от мястото. Там в едни блокове в Овча Купел има само бежанци. Черни, гнусни мюсюлмани, всичките до последния. По цял ден нищо не правят, само обикалят из кварталите, страх да те хване като те пресрещнат 20-30 заирски негри. Кой ги пусна тези изверги тук?

2013.08.20 | 23:10

3
1. Да ги връщат в Турция 2. Да се изградят отново граничните заграждения с Турция

2013.08.20 | 23:09

2
Израел има ограда на границата с Египет. Нелегалните имигранти от Африка са намалели с над 99%. Идеята е добра но в дупедавския европейски съюз няма как да се осъществи, все пак държавен суверенитет е нещо нежелателно.
VASIL VASILEV LI4EN AS.

2013.08.12 | 11:40

1
6TE GI XRANI DQDO MI IVAN OT SAMOKOV.........ILI OT VbRZYLICA.........

Добави коментар

Водещи новини