Срещу 20 лв. отгоре, студентите останаха в общежитията и през лятото

  • 09 август 2013 08:44

  • 2764
  • 0
Срещу 20 лв. отгоре, студентите останаха в общежитията и през лятото
©

Въпреки че университетите са във ваканция, Студентски град остава пълен и през лятото. Младежите масово обитават общежитията в столицата и през топлите месеци, показа проверка на „Монитор”.

Над 70% от наемателите в Студентски град са останали, съобщи шефът на поделение „Студентски столове и общежития” към СУ Константин Марков. „Предполагам, че или няма къде да идат, или работят в столицата и затова са тук и през лятото”, коментира Марков. Най-голямото висше училище разполага с около 6300 легла. Това означава, че 4500 от студентите на Алма матер са останали в кампуса. Наемите през лятото са с около 20 лв. по-високи - до 50-60, защото е неучебно време и реално университетът не получава субсидия за този период. Въпреки лекото поскъпване обаче наемите остават в пъти по-ниски от тези на квартирите.

Заради липса на средства в блоковете на Софийския университет тази година няма да има ремонти, съобщи още Константин Марков. Една трета от студентите на УНСС също са предпочели да останат в академичното градче. „Остават, защото голяма част от тях вече работят в столицата и не могат да си вземат два месеца отпуска”, обясни от своя страна и изпълнителният директор на „Студентски столове и общежития” в УНСС Иван Чавдаров. Той добави, че в момента се ремонтират четири от блоковете на икономическия университет. „Ремонтът е по договора за гарантиран резултат ЕСКО. Сменяме дограмата, инсталациите, санираме блоковете. Това ще намали разходите ни за топлоотдаване с 40%, обясни Чавдаров. Договорите ЕСКО на практика предлагат ремонт на лизинг. В момента от УНСС не плащат нищо за обновленията на стойност 1 млн. лв. „Със спестените пари от електроенергия обаче ние ще изплащаме тази сума в следващите години”, допълни шефът на „Студентски столове и общежития” в УНСС.

Той каза, че са нужни и още около 800 хил. лв., за да се подменят леглата в блоковете. „Трябват нови матраци, наистина не е нормално млади хора да спят на скърцащи легла с пружини”, коментира още Чавдаров. Както винаги, нощният живот в Студентски град не спира. Баровете и кафенетата не остават празни както денем, в най-големите жеги, така и след полунощ. Техни клиенти са както студенти, така и жители на съседни квартали. Според собственици на заведения обаче, въпреки че районът не е празен, клиентелата е намаляла в пъти. „В момента няма толкова хора. Дори и да са си платили общежитията, не се заседяват толкова тук”, коментира продавачка на денонощен магазин в академичното градче.

Последвайте канала на

Novini.bg
2764 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини