Дадоха на Комисията за конфликт на интереси зам.-кмета на Несебър

  • 07 август 2013 15:34

  • 2052
  • 1
Дадоха на Комисията за конфликт на интереси зам.-кмета на Несебър
©

Зам.-кметът на Община Несебър Лазар Япаджиев е предаден на Комисията за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси /КПУКИ/, придобила гражданственост като комисията „Златанов“ (на името на бившия шеф Филип Златанов) заради съмнения за лобиране за фирми, управлявани от сина му Любен, пише  Флагман.бг. Комисията не е установила конфликт на интереси, но това е така само защото Япаджиев пряко не е възлагал дейности на семейната си фирма.

Обвиненията срещу зам.-кмета по туризма на морската община са по три параграфа – извършване на търговска дейност, настаняване на официалните гости на общината в хотела на сина му, както и три спечелени обществени поръчки от Япаджиев-младши по времето, когато баща му е в управлението на общината.

Проверка на комисията констатира, че по първото обвинение, несебърският зам.-кмет е останал едноличен собственик на капитала на „Орион 2007“, но е прехвърлил управлението на сина си Любен, но това в този случай не се явява нарушение на закона.

Безспорно се установява, че през 2009, 2011 и 2012 г., компания на която Любен Япаджиев, печели три малки обществени поръчки с един и същ предмет на дейност „поддръжка на автоматизирани напоителни системи в Община Несебър“. Размера на сумите не се уточнява, няма ги и в публичния регистър на обществените поръчки, поради факта, че става въпрос за „малки обществени поръчки“. Според запознати обаче за всяка една от тях е между 20 и 30 хил.лв.

Наред със спечелените обществени поръчки, хотелът на Япаджиев, също има своите благинки от общинския бюджет. В периода 2009-2013 там са нощували официални лица на Общината, от което семейната му фирма „Орион 2007“ е получила 14 хил.лв.от Общината. В хотела са спали гости от Германия, Италия, Полша и Румъния, гостували в Несебър за участието им в конференция на ЮНЕСКО. Форумът се провежда през март 2012 г., когато хотелите в цялата община, са напълно свободни, но от администрацията на кмета Николай Димитров избират точно базата на Япаджиев, за да настанят там всичките гости на конференцията. За двата дни са фактурирани разходи, платени от Община Несебър са точно 5364 лв. Малко по-късно фирма „Орион 2007“ е получила 6300 лв.от общинската хазна за престоя на гостите от Община Будапеща, но това е само по едната фактура. По друга издадена с основание „доплащане“, се привеждат още 588 лв.

В обясненията си пред комисията Япаджиев заявява, че е останал едноличен собственик на капитала на „Орион“ единствено, за да подписва документи, касаещи дейността на дружеството. Фирмата имала много креди, натрупани през годините и той се занимавал с банкови дела. По втория компонент на жалбата – настаняване на официални гости на общината в хотела на сина му, той отговаря, че в качеството си на зам.-кмет с ресор „Туризъм и търговия“, не е имал компетенцията да отговаря за настаняването на гостите на Общината. Нито той, нито неговите подчинени пък са подписвали или подготвяли документацията за обществените поръчки спечелени от семейната му фирма, обяснява пред комисията Япаджиев.

„За да е налице конфликт на интереси по смисъла на ЗПУКИ, трябва да има кумулативни предпоставки лицето, заемащо публична длъжност да облагодетелства свързани с него лица или да повлияе върху обективното и изпълнение на правомощията по служба. В тази връзка в хода на производството Комисията не установи данни, които да доказват конфликт на интереси. По преписката липсват доказателства за упражнени правомощия от страна на Япаджиев по отношение на фирмата на сина му Любен Япаджиев, спечелила три обществени поръчки. Безспорно е установено, че самият той не е участвал в процедурите по сключване на договор“, констатира КПУКИ. По отношение на настаняването на гости в семейния му хотел се маркира, че фактурите са разписани от секретаря на Община Несебър, който по служебно-йерархическо отношение е пряко подчинен единствено на кмета Николай Димитров, заради което и в този случай липсва конфликт на интереси, смята комисията. Под решението са се подписали трима от членовете на КПУКИ – Катя Станева(номинирана за член на Комисията през 2011 от квотата на Атака), Николай Николов(квотата на президента 2002-2012 Георги Първанов) и Паскал Бояджийски (ГЕРБ). Решението може да бъде обжалвано пред Върховния административен съд (ВАС)

Последвайте канала на

Novini.bg
2052 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
volev sidepov

2013.08.07 | 17:11

1
sled izborite kogato vece niama da sam v parlamenta ako mi garantirate ce niama da me vkarvate v ludnica komisiiata niama da ...........

Добави коментар

Водещи новини