"Софийска вода" плаши с неустойки, ако концесията й бъде прекратена

  • 05 август 2013 14:51

  • 1860
  • 10
"Софийска вода" плаши с неустойки, ако концесията й бъде прекратена
©

В концесионния договор между Столична община и „Софийска вода” няма клауза, която да допуска прекратяване на споразумението чрез референдум. В случай, че контрактът бъде прекратен едностранно и без основание, неустойките за Столичната община и софиянци ще бъдат значителни, предупреди концесионерът, предаде БТВ.

Повод за заявената позиция е настояването от страна на БСП за провеждане на местно допитване за прекратяване на концесията на „Софийска вода”.

Вчера общинският съветник Николай Белалов и депутатът Борис Цветков, и двамата от групите на социалистите, настояха СОС да насрочи местен референдум за прекратяване на концесията на „Софийска вода", съобразявайки се с решението на Административния съд в София.

„Решението на съда от 1 август 2013 г. връща решението на общинските съветници в Столичен общински съвет и изпраща делото като преписка на СОС за ново разглеждане на доклада с предложения проект за провеждане на местен референдум в Столична община. Решенията на съда се изпълняват, както са постановени, и всякакви други коментари са неточни и манипулативни,” отбелязват обаче от „Софийска вода”.

От дружеството са категорични, че спазват стриктно българското законодателство и работят в интерес на клиентите си. „Решение за прекратяване на концесията засяга предоставянето на жизненоважна услуга на 1,5 милиона софиянци и вярваме, че гражданският интерес ще бъде във фокуса на институциите,” подчертава монополистът.

От „Софийска вода” припомнят и доклада на работната група на СОС, съставена от представителите на всички партии, който подчертава, че няма основания за прекратяване на Концесионния договор, като изтъква, че ще се съобрази с препоръките в доклада.

„Обезпокоени сме от тревожната тенденция на зачестилите напоследък политически атаки срещу сериозни чужди инвеститори в България, което е в разрез с принципите на Европейския съюз,” заявяват от компанията.

Преди седмица тя стана обект на критика от страна и на народния представител от БСП Янаки Стоилов, който хвърли вина върху дружеството за изкъртените плочки и павета в центъра на София, станали част от барикадите на 23 юли, когато демонстранти окупираха парламента и се стигна до сблъсъци с жандармерията.

„Софийска вода" АД е част от „Веолия" - водеща международна компания и първокласен доставчик на ВиК услуги. Столицата и страната ни имат нужда от инвеститори от такъв ранг, като „Веолия", за да имаме гаранции, че и у нас се работи прозрачно, спазват се законите и бизнес етиката, създават се още работни места и поле за развитие на високо-квалифицирани специалисти,” заявяват от „Софийска вода".

Последвайте канала на

Десислава Станева
1860 10

Свързани новини

Коментари 10

Добави коментар
TERMINATOR

2013.08.27 | 11:10

10
Евала правя на Уго Чавес че послуша народа си когато скочиха на протест срещу концесионерска италианска фирма, за това че цената на водата им била космическа. И какво направи той - развали договора на италианската фирма и ги изгони, и сега водата на Венецуела е в пъти по евтина и хората нямат проблеми. А тука - дупедавци.

2013.08.27 | 11:10

9
Веолия купуват българската вода от Рила планина за 2 ст./куб.м., а я продават на българските граждани за 1,24. Същевременно шефовете им получават по 100 000ЕУ заплати. Качеството на услугата е под всякаква критика.
аман от хайдуци

2013.08.27 | 11:09

8
Неустойките да се отправят към Софиянски и Б.Борисов! Да върнат взетото!
АМАН ОТ ПЛАТЕНИ ПИСАЧИ !!!

2013.08.07 | 21:35

6
Що па към ББ ?! Концесията е от 2000 г. ,к'ъв ББ те гони ?

2013.08.27 | 11:09

7
Българската вода НА БЪЛГАРИТЕ !
старшината

2013.08.07 | 21:33

1
САМО АТАКА НАЧЕЛО С ВОЛЕН СИДЕРОВ ЩЕ РЕШИ ПРОБЛЕМА С ВОДАТА --- ВСИЧКИ ОСТАНАЛИ ПАТКИ ДА ПАСАТ .

2013.08.07 | 21:35

5
Твоя "БОЛЕН"ще пие една студена вода на следващите избори,предатели.
srgadrg

2013.08.07 | 21:34

4
Да не забравяме кой даде концесията - царчето от Мадрид и господарите му от Държавна сигурност

2013.08.07 | 21:34

3
Да не се правят на интересни, щото нищо от концесионните си задължения на спазват. Не само, че могат да бъдат изгонени, заради системно не спазване на концесионния договор, ами и сериозни неустойки трябва да бъдат осъдени да ни изплащат.
Знам те аз

2013.08.07 | 21:33

2
Ти не си никакъв старшина а Педала любо от юруш.

Добави коментар

Водещи новини