Шокиращо! В АГ "Света София" унищожавали ембриони

  • 01 август 2013 06:21

  • 4895
  • 0
Шокиращо! В АГ "Света София" унищожавали ембриони
©

Учителка по химия и биология е извършвала оплождания на яйцеклетки в столичната Първа АГ болница "Св. София" (по-позната като "Тина Киркова"), независимо че право на подобна дейност имат само и единствено молекулярен биолог или ембриолог. Това открила проверка на Изпълнителната агенция по трансплантациите (ИАТ) през март т.г., поискана от новото ръководство на болницата, съобщиха вчера за "Труд" членовете му. Шефовете изискали ревизия и от медицинската ДАНС и Столичната община, тъй като заведението е общинско.

Десетки замразени ембриони, съхранявани в столичната АГ болница „Света София”, са унищожени, а за много други липсва информация. Това съобщи за „Монитор” директорът на Изпълнителната агенция по трансплантации д-р Марияна Симеонова. Информацията бе потвърдена от директора на лечебното заведение д-р Иван Костов.

ИАТ хванала още 17 ембриона на повече от 15 г., за които не се знае на кого са. Имало и такива само с малкото име на майката върху контейнера, съобщи вчера БТВ. А за "Труд" лекари разказаха, че в контейнери, в които трябвало да има ембриони, се оказало, че са празни. "По тази причина ИАТ препоръча да унищожим всички ембриони над 5 г. Ние обаче взехме решение първо да уведомим притежателките им, а после сформирахме комисия с хора от агенцията, от общината, от външна болница и други експерти и чак тогава пристъпихме към ликвидирането на тези, които са над 10 г. и без документация", обясниха пред екипа ни докторите.

Отговорникът на сектора по асистирана репродукция е д-р Диана Николова, която според колегите не е стъпвала в болницата от 4 месеца. Пред Би Ти Ви обаче тя разказа как материалът на много жени бил унищожен, без те да знаят. От ръководството контрираха, че всички актове за нарушенията са написани на името на д-р Николова и няма нито един за лечебното заведение. Затова докторката вече е отстранена от длъжността шеф на сектора. По случая са сезирани и правораздавателните органи, тъй като има съмнения на базата на записи от камерите, че д-р Николова е трила от информацията на сектора. Пред Би Ти Ви тя отрече да има вина.

За случилото се в болницата жените, решили да замразят свои яйцеклетки или ембриони там, си нямат халхабер. От болницата заявиха, че вече са изпълнили всички предписания на ИАТ, което доказала проверка преди 10 дни

Последвайте канала на

Novini.bg
4895 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини