Рашидов: България лежи върху злато

  • 04 август 2011 13:11

  • 4185
  • 5
Рашидов: България лежи върху злато
©

Ако имаме открит музей наскоро, то е благодарение на това, че работим екипно. Прецедент в българското управление е държава и община да работят в един сериозен синхрон. Много е важно това, че можем да си показваме с пръст откритото. Останалото е абстрактното, което не носи пари.

Това заяви културният министър Вежди РашидовВежди Рашидов Вежди Рашидов е български скулптор, министър на културата в кабинета на Бойко, който присъства на представянето на нови археологически находки при бъдещата осма метростанция.

Рашидов каза, че столичният кмет Йорданка ФандъковаЙорданка Фандъкова Йорданка Асенова Фандъкова е родена в Самоков. Завършва средното си образование в 35-а руска управлява отлично и че София е един щастлив град.

„Бях общински съветник, когато се строяха Халите и отдолу излезе централният вход на Сердика и Средец, който бе затрупан с чакъл от предишните кметове на София. Фандъкова е първият кмет, който се осмели да открие уникалния сам по себе си подземен град. Няма такова чудо като това. То е уникално място, макар да не си даваме сметка за това”, подчерта министър Рашидов.

По думите му, културният туризъм на България започва от Летище София или от граничния пункт Капъкуле, или от Ниш. „Първата минерална вода, първото левче, което е сложено, това са капиталите от културния туризъм. Първото кебапче или хотдог са пари, даващи възможност на хората да забогатяват. Затова говорим да заменим алкохолния туризъм с културен туризъм”, коментира той.

Рашидов подчерта, че София трябва да бъде столица на културата през 2019 г., но без база и подготовка, това няма да се случи. „Изградихме за първи път в историята на България Концепция за развитието на музейното дело”, добави министърът. По думите му, един ден хората ще осъзнаят какво са направили управляващите за тях.

„България лежи върху злато. Показах на шефа на Лувъра какво имаме и той вече е готов. Имаме древна и богата история, Тракия, Византия, Рим са били тук. Кой друг кмет се е заел да се дават толкова много европейски пари за култура? От това по-хубаво няма. Не сме взели от държавата нито една стотинка. София е попаднала на добър кмет”, добави министърът на културата. Той каза, че за него е по-важно България да се развива, а затова е била изработена и картата за културен туризъм. Той допълни, че ако всяка година има 3 завършени проекта, до края на мандата на сегашното управление ще има 12 завършени обекта. „Дано и следващите могат да се похвалят с 12 завършени проекта”, коментира той.

Последвайте канала на

4185 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар
vanko76

2013.11.29 | 11:37

5
Олеее той сега Борисов няма да те остави на мира докато не го откриете и да си го присвоите мафиоти такива.
дидка

2013.11.29 | 11:36

4
Тук се подсказва от министъра за "златото",че то е около нас.Трябва градове и села да развият своето "злато"-дали са археологически разкопки,дали е минерална вода,дали е неповторимата възрожденска архитектура,може би климат,занаяти,фестивали,писти,концерти-приходите да са за тях!Държавата подсказва методите!
чу чулайн

2011.08.14 | 10:17

3
Йорданка Фандъкова управлява отлично и че София е един щастлив град - ДАНО ОБИЧНИТЕ И УЛИЧНИТЕ КУЧЕТА РАЗНАСЯТ ЧЕРВАТА НА ДЕЦАТА И! Какъв кмет е тая бе - кво е направила? Метрото да не би тя да го е построила,слага ми някви велоалеи,а по тротоарите има само коли,улиците са в дупки отогре до долу.Проста даскалка - обикновено подставено лице - Не става за стая работа,ама като построи джамия тогава и вие ще го разберете ,тупани прости!
Бидняка

2011.08.06 | 09:35

2
Добре казано г-н министър, но на мен малко ми звучи като вода носи- жаден ходи. Имаме много природни дадености но не се възползваме от това.Това чи България лежи върху злато не топли мизерстващия БЪЛГАРИН.
dfbgdfgf

2011.08.04 | 16:08

1
Айде, който има картинки от дъвки турбо старите от номер 1 до 50 с буквичка до номера си, да ми пише на скайп : red.master.ff3 - там ще се разберем :)

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини