Киров: АМ "Тракия" е успех за пътното строителство

  • 29 юли 2013 10:18

  • 2695
  • 2
Киров: АМ "Тракия" е успех за пътното строителство
© Булфото

Конференция "Добрите практики при изграждането на АМ "Тракия", ЛОТ - ове 2, 3 и 4 разкрива модерните технологии в пътното строителство, предаде репортер на novini.bg.

На нея присъстват министър Десислава ТерзиеваДесислава Терзиева От 2011 г. досега Десислава Терзиева е директор на дирекция „Стратегическо развитие и, инж. Лазар Лазаров, шеф на АПИ и инж. Петър Кирково, зам - министър на транспорта.

Десислава ТерзиеваДесислава Терзиева От 2011 г. досега Десислава Терзиева е директор на дирекция „Стратегическо развитие и съобщи, че АМ "Тракия" е първата изцяло изградена магистрала в България. Първата й копка е била 1973 година.

Последните три ЛОТ - а  се случиха благодарение на европейските финансиране, припомни Терзиева. "Използвани са възможно най - модерните технологии в пътното строителство, като са запазени и съобразени със запазването на екологичната среда. Целта на тази конференция е да се разпространят добрите практики, за да могат успешно да се реализират при строежа на другите магистрали", каза Терзиева.

Петър Киров каза също, че АМ "Тракия" е успех за пътното строителство и е предпоставка за успешното развитие на икономиката. "Магистралата има стратегически приоритет, както е и добър пример за междуинституционалното развитие", поясни още той.

Киров каза, че в бъдеще ще продължи усвояването на средства от най - голямата ОП "Транспорт", като целта е да бъдат усвоени почти два милиарда за пътно строителство, за да може да бъде завършен Лот 2 на АМ "Струма", както и пътят Кърджали - Подков, обходите на пътищата при Враца и Монтана, както и пътища, водещи до сръбската, турската и гръцката граница.

"Другата ни цел е до 2020 година да имаме изграден 650 км жп транспорт, който да поеме значителна част от товара, тъй като автомобилният транспорт най - много деформира пътищата", каза Киров.

До 2020 година има за цел да се създадат и интермодални терминали, които да създадат връзка между автомобилния, жп и морския транспорт в България, за да може страната ни да е конкурентна в световен мащаб по транспортни услуги.

Догодина ще започне ремонта на АМ "Тракия" в старата й част до Пазарджик. Движението тогава ще бъде регулирано и за леки автомобили няма да бъде спирано.

В момента започва ремонтът на виадуктите по АМ "Тракия" и АМ "Хемус".

Догодина започва строителството на отсечката от Ябланица до Велико Търново от АМ "Хемус". Магистралата трябва да бъде завършена до 2018 година.

Последвайте канала на

Десислава Станева
2695 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2013.07.29 | 13:33

2
Давам й живот около 4-5 години,не повече!! После почват кръпките,а с тях още мулти милиони от държавната хазна. Прането на пари няма да спре! Разбира се инспекторите се прибират с по 1 апартамент или кола,ако пък инспектират магазини, влачат тежки чанти!
Йотата

2013.07.29 | 10:43

1
Десислава Терзиева съобщи, че АМ "Тракия" е първата изцяло изградена магистрала в България. А магистрала Люлин не е ли изцяло изградена?

Добави коментар

Свързани видеа

Свързани галерии

Водещи новини