Църквите масово не плащат за смет, дължат близо 1 млн. лева

  • 27 юли 2013 06:26

  • 1100
  • 1
Църквите масово не плащат за смет, дължат близо 1 млн. лева
©

Макар че са длъжници, вероизповеданията масово не плащат такса смет в София. От общината съобщиха, че към днешна дата пет от тях дължат близо 1 млн. лева на местната управа, пише "Преса".

Единствено от католическата енория "Свети Йосиф" и Свидетелите на Йехова са се издължили напълно.

"В масовия случаи не искат да плащат. Правим ревизия и им пращаме актове. Някои се издължават, а с други се съдим.", обясни зам.-кметът Дончо Барбалов. За да се реши проблемът, от "Московска" 33 имали намерение да предложат на общинския съвет да одобри по-ниска ставка за молитвените домове. Поискали от религиозните общности данни за сградите, за да изчислят какво намаление да предложат. "Не получихме нищо и това спря инициативата", каза още Барбалов, пише вестникът.

Според него държавата трябва да влезе в своята роля и да предостави средства за вероизповеданията, за да могат да плащат данъците си. От БПЦ си спестяват парите дори за магазините и жилищните имоти, които са тяхна собственост. Повечето длъжници отказват да коментират темата. Те са на мнение, че тъй като храмовете нямат материална стойност, не може да се изчислява данъчна оценка и по да се плащат налози.

Последвайте канала на

1100 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
ani

2013.07.28 | 16:41

1
Aз не съм чувал досега поп да плаща - виж да взема да . Те не са по различни от обикновенните данъкоплатци - просто работата им е друга.

Добави коментар

Водещи новини