Масови хайки за бакшиши

  • 25 юли 2013 07:17

  • 948
  • 0
Масови хайки за бакшиши
©

Масови проверки на таксита в столицата е започнала Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация”, научи „Монитор”. Средно по 100 автомобила на ден минават пълна проверка, като някои могат да попаднат на проверяващите и в последователни дни.

Акцията е отговор на дадените препоръки по време на заседание на транспортната комисия в парламента преди няколко дни, когато бяха разгледани ключови проблеми, свързани с таксиметровия бранш. Сред упоменатите своеволия на таксиметровите водачи е създаването на произволни стоянки около търговски обекти, болнични заведения и други ключови места с по-голям пътникопоток. На някои от тези места жълтите коли се подреждат дори на две редици и оставят трафикът да се промъква покрай тях като през иглени уши.

От автомобилната администрация поясниха, че акциите целят не само разчистване на пътните платна, но и пълни проверки за изрядността на документите на водачите. В случаите, когато в кампанията се включи и КАТ се правят проверки и за алкохол. От ДАИ все още не могат да направят обобщение за броя на санкционираните водачи, тъй като акцията продължава ежедневно. Наказание отнасят тези, които са спрели произволно и пречат на нормалния трафик, и водачите с неизрядни документи или с други нарушения, свързани с изправността на таксиметровите апарати. Жълтите коли са атакувани около пазари, молове и болници.

По думи на играчи в бранша при над 5 хиляди жълти коли в столицата стоянките за тях, определени със знак, позволяват спирането на около 800 автомобила. Ако колата на ДАИ приближава място за изчакване, често самите водачи предупреждават колегите си и такситата се разбягват. Все по-често обаче цялата група е сгащена на място, като отпред и отзад спира по един проверяващ автомобил.

Тази акция е втора по своята насоченост, след като съгласувано с транспортното министерство преди около месец започна освобождаване на възловите транспортни места в столицата – летището, Централна гара и автогара, от копърки. Тогава транспортният министър Данаил Папазов отчете само за седмица бум на заловени копърки, които са вземали по 40-60 евро за курс от летището до центъра на града.

От автомобилната администрация са категорични, че проверките ще продължават изненадващо, като вече са регистрирани случаи на залавяне на един и същ водач да чака на същото непозволено място в два последователни дни.

Последвайте канала на

Novini.bg
948 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини