Затварят дом за деца в Пловдив

  • 22 юли 2013 14:16

  • 1100
  • 0
Затварят дом за деца в Пловдив
©

Най-старият дом за деца, лишени от родителска грижа в Пловдив "Рада Киркович" ще затвори врати на 1 януари 2014 година. Предложението ще бъде гласувано на сесията на Общинския съвет на 1 август, съобщи ресорният зам.-кмет Георги Титюков, цитиран от Дарик.

Затварянето на дома е в изпълнение на правителствената стратегия за поетапното премахване на този тип институции и реинтеграцията на децата в собствени или приемни семейства. В "Рада Киркович" в момента живеят 26 деца при капацитет от 44 места. Част от тях ще бъдат прехвърлени в останалите домове - "Олга Скобелева" и "Мария Луиза". В район "Северен" ще бъде изградено преходно жилище с капацитет шест места за младежите, които няма къде да отидат. Освен това ще се създадат два центъра за социална рехабилитация и интеграция и още един от семеен тип за възрастни хора с психически разстройства. Ще се увеличи и капацитета на Комплекса за социални услуги "Свети Георги" от 20 на 27 души.

Тези нови и допълнителни услуги няма да ощетят бюджета на общината. В момента издръжката им струва 372 хил. лева. След затварянето на "Рада Киркович" част от дейностите ще се пренасочат към новите проекти, както и по-голямата част от персонала на дома, обясни Титюков. Той призна, че решението "Рада Киркович" първи да затвори врати е взето след скандалите, които се разразиха в дома през последните месеци. Няма да сменяме директора, тъй като за нов конкурс ще са необходими около два месеца, а новият шеф ще поеме само негативи - архивиране на документация, писане на отчети и доклади, разпускане на персонал и т.н., каза още Титюков. Сградата ще продължава да се ползва по предназначение - за предоставяне на социални услуги. Вероятно ще се наложи козметичен ремонт за около 50 хил. лева, допълни зам.-кметът.

Дом "Рада Киркович" е създаден през 1878 година. След него се нарежда най-многолюдният - "Мария Луиза" с капацитет 90 места, от които 86 са заети в момента. Най-новият е "Олга Скобелева", който ще се свие от 50 на 40 деца от догодина.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
1100 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини