Син на загинал миньор: Баща ми работеше за 500 лева

  • 21 юли 2013 18:16

  • 4920
  • 13
Син на загинал миньор: Баща ми работеше за 500 лева
© Булфото

"Баща ми работеше за 500 лева,.. а като дойдеха избори, ги караха да гласуват за шефа. Това беше в мината". С тези думи синът на загиналия в рудника „Ораново" миньор Христо Младенов обясни ситуацията в Ораново.

"Забоят в мина "Ораново" не е бил осигурен. Защо вътре е имало хора, след като нещата в мината не са били осигурени?", разказа братът на Христо Младенов.

"Първо четири часа седяхме и никой не казва нищо. Само споменаха, че е станал инцидент и има затрупани. После разбрах, че брат ми са го откарали в моргата. Отидох направо там. Три часа не можем да влезем в моргата да видя дали е той. Връзки ми трябваха, за да го видя. Трагедия! Голяма трагедия. И всичко това е станало, защото забоят не е бил осигурен. Защо е имало хора вътре, защо?", допълва с оскърбление братът пред ТВ7.

Изборът, независимо до какво е сведен, е избор, личен за всеки. Аз, като кмет на община Симитли, съм категоричен, че работата в рудник „Ораново" е най-нископлатената в общината, каза киметът Апостол Апостолов. Но също така съм категоричен, че това предприятие осигурява прехрана на стотици семейства в общината, на 262 семейства. Аз съм наясно с действителността, знам какво означава това предприятие за общината. Не е честно да се самозалъгваме, че тези 260 работни места могат да се компенсират с друг вид заетост. Трябва да отчетем и факта, че община Симитли е с традиции в минното дело, че професията миньор е сякаш наследствена за много семейства в общината. Това се казва още в официална позиция на кмета на община Симитли Апостол Апостолов.

Той призовава да се спре със спекулациите и на гърба на трагедията да не се опитват някои да вадят дивиденти и да правят политика. „Кметът на община Симитли ще бъде последният човек, който ще иска затваряне на мината. Защото това би означавало 262-ма безработни. Но нека да бъда ясен – кметът не може да не се интересува от това при какви условия работят хората от в предприятията на територията на общината. Не съм за затваряне на мината, а за осигуряването на безопасни условия на труд. Аз искам да спре смъртта в рудника. И нищо друго. Защото за 6 години загубихме шестима от нас, твърди градоначалникът.

И нека ръководството на мината, в лицето на управителя й, господин Валери Манов, спре със спекулациите. Нека спре с обидното отношение и към миньорите. Господин Манов, изказването ви: „Ние ги храним 8 години тия хорица..." пълзи като зараза сред хората. Само не забравяйте, че тези, които наричате „хорица", са хора, ваши избиратели по принуда, категоричен е Апостолов.

В рудник „Ораново" прехраната си заработват 262-ма жители на община Симитли. Това са хора, които, с осъзнат риск за живота си, слизат под земята, за да гледат семействата си, да нахранят децата си. Хора, които рискуват живота си срещу месечна заплата от 300-400 лева. "Всеки миньор, бивш и настоящ, знае колко плащат за цял месец труд под земята в рудник „Ораново". Да, има и въглекопачи с 800-1000 лева заплата. Но не е тайна, че това са десетина майстор - копачи от 262-мата миньори по списъчен състав в рудника", допълни още той.

Последвайте канала на

4920 13

Свързани новини

Коментари 13

Добави коментар
изумен

2013.08.03 | 00:12

13
Господа от :- МТСП, синдикалисти и управляващи - ненаядени, колко евро на час е трудовото възнаграждение на Човеците, оставили живото си в мината, докато - Вие си разхожтате затлъстелите ххххххх под Слънцето? Евро и половита! Цената на сутрешното Ви кафе! Господ, не - би простил подобна гавра и на внуците Ви! Ако не Ви е - еня, за ОБИКНОВЕННИТЕ българи, защо не се замислите за бъдещето на децата и внуците си? Божият - съд, с пари-се не купува! Не го ли знаете?

2013.08.03 | 00:11

12
УБИЙТЕ ТАЯ МУТРА -СОБСТВЕНИК ИЛИ МУ ВЗРИВЕТЕ МИНАТА!

2013.07.29 | 13:49

11
Това е нечовешка гавра!Това няма аналог ,нито размисъл ,нито нищо могат да обяснят това издевателство и брутален натиск и унищожение на обикновеният човек.Никой от нас не мисли за това , но може да е следващият в списъка с репресираните и унищожени българи.
БКП=БСП-ДПС-ГЕРБ-АТАКА

2013.07.29 | 13:49

10
ТАКА СЕ РАБОТИ ПРИ ЧЕРВЕНИТЕ ''КАПИТАЛИСТИ''-СМЪРТ НА КОМУНИЗМА СВОБОДА НА НАРОДА

2013.07.29 | 13:47

9
UJAS ............. PO ZLE OT ROBI SA ,TOQ E ZA PUBLICHEN LINCH , ZA SMURTA NA XORATA TREBVA DA SI PONESE OTGOVORNOSTA ,DA NE ILEZE NIKOGA OT ZATVORA .

2013.07.29 | 13:46

8
Това е най-добрата система, която можем да имаме?
...и какво е това ...

2013.07.29 | 13:46

7
...АКО НЕ Е ЕДНА ЧИСТО МУТРО-КОМУНИСТИЧЕСКА РОБСКА ЕКСПЛОАТАЦИЯ НА ХОРАТА???!!!! КОГАТО ОСНОВАХА ТКЗС-тата , ХОРАТА РАБОТЕХА ЗА 0,25ст./трудоден , НА ПОЛЕТО С МОТИКА В РЪКА! ТОВА Е ЧИСТИЯ КОМУНИЗЪМ НА БКП И ПОСРАНО-20!
стефан монов

2013.07.29 | 13:46

5
алоооооооо..........? 1000000пъти лъжеш . работеше се за 1лв. надник 0.03ст. струваше 1 чиния БОБ чорба а 0.08ст. БОБ ЯХНИЯ ясно ли ти е КЕЛЕШ Н ЕДОРАЗВИТ .
4esten 4ovek

2013.07.29 | 13:46

6
bravo metodi za tova 4e kazvash istinata . sas pravo bashtati se gordeeshe s teb.
ТОЧНО ТАКА ...10,11...

2013.07.29 | 13:45

4
..А БАЩА МИ КАТО ЛЕКАР , РАБОТЕШЕ ЗА 80лв./месечна заплата.
Д. Димитров - редови работник

2013.07.29 | 13:45

3
И с тези 80 лв те водеше на море а сега сигурно би си търсил работа на "запад" ...
Да вкараме мутрите в ъгъла!!!!

2013.07.29 | 13:45

2
Защо не скандирате масово да бъде поставена на мястото му,един самозабравила се гад,за когото човешкият живот е нищо-онзи" Орановският бизнесмен" .Та нали уж за това подскачате по площадите,против неправдата,против олигарсите.А този кретен,какъв е?Та той е представител на най-масовата и най-страшна язва,блокираща държавата.Тези който са окупирали на регионално ниво,всички ниши на бизнеса.Тези,който "приватизираха" огромни производствни мощности,за грошове.Тези,който плащат на всички правителства,за да са недосегаеми.Тези,който принуждават хиляди да им работят при нечовешки условия,за без пари.Тези,който ги принуждават,да гласуват за който им е изгоден към момента,Така ,те променят и вашият вот,без да се усетите.Защо,ако сте истински българи и хора,не изкрещяхте на площада,че искате възмездие и тотална проверка на този "бизнесмен",на когото краката,още миришат на цървул.Хайде,нали сте големи радетели за прочистване и яснота във всичко.Не ви ли смущава смъртта на шест( не дай боже,да са осем!) само за 4 год.,на хора като вас,който са си отишли по най-ужасен начин,заради печалбата на този местен дерибей,работещи при средновековни условия за 500 лева(не ги е пускал да излизат,докато не му изкарат 50 тона на смяна).Или толкова сте обръгнали и непукисти,че това за вас е нещо нормално.Ако мислите,че само с лозунги,ще промените нещо-жалко!Такива като този "бизнесмен " ви ги пробутаха през 90-те,за да ви ограбят и да се превърнат във ваш "работодател-благодетел".Разграден двор и съборена къща,не се градят нито за месец,нито за година.Трябва стъпка по стъпка.И най -напред трябва да се ударят,подобни нему събратя,защото те са хиляди,който дерибействат безнаказано,защото всички вкупом им мълчим.

Добави коментар

Водещи новини