Заради куче - водач не пуснаха в автобус победителката в "България търси талант"

  • 03 август 2011 18:10

  • 2469
  • 3
Заради куче - водач не пуснаха в автобус победителката в "България търси талант"
©

Победителката в “България търси таланти” Богдана Петрова не е била допусната да се качи в автобус от градския транспорт с кучето си водач, както и да влиза с четириногото в театъра, киното и на обществени места, съобщи Русан Яхников, председател на СНЦ “Клуб за пълноценен живот”-Пловдив, съобщава в. Марица

Младата певица, която разплака с гласа си журито и публиката на конкурса за таланти, няколко пъти подавала сигнал за това в сдружението, в което членуват хора с различни увреждания и тя самата. Подадохме жалба до кмета на Пловдив Славчо Атанасов и на лична среща с него помолих за съдействие. Това не е проблем само на Богдана. Подобен имат много хора с нарушено зрение, ползващи обучени кучета, каза Яхников.

Той обясни, че певицата се сдобила преди година с кучето водач. То имало паспорт и съответните документи, че е обучено и може да се ползва в обществената среда. Помощникът на Богдана имал и съответния инициал - логото на БЧК, закачен отпред, съгласно изискванията за ползване на подобен род услуга, обясни Яхников. Той припомни, че това е уредено със Закона за интеграция на хора с увреждания. Според Чл.34 т.4 и чл.38 т.3 от него Министерство на транспорта и съобщенията създава условия за достъп на хората с увреждания до транспортни услуги, като разработва нормативни актове и стандарти за осигуряване на безпрепятствен достъп в обществения транспорт на хора с увреждания, придружени от кучета водачи.

Общините също са длъжни да осигуряват достъп на хората с увреждания, придружени от кучета водачи, до местата за обществено ползване.Въз основа на всичко това в жалбата си Яхников моли Атанасов за намеса и недопускане подобна дискриминация към хората в неравностойно положение.

Последвайте канала на

Novini.bg
2469 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
az

2014.06.25 | 12:06

3
Не пускат обучено куче-водач в автобуса, но пускат всякакви миризливи, мазни, пияни "хора", които го ползват за тоалетна. Прекрасно!
коко

2014.06.24 | 19:29

1
Ако това се случи в САЩ, съдът веднага осъжда шофьора на мин. три месеца живот с превръзка на очите без право да я сваля за да придобие задник поне бегла представа за живота на тези хора. Това е без глобата.
Българан

2014.06.24 | 19:29

2
За съжаление сме твърде далече от САЩ. За по-голямо съжаление сме безкрайно далеч от техните закони и съдебна система.

Добави коментар

Водещи новини