Спасителните екипи са на 20-тия метър от галерията в "Ораново"

  • 18 юли 2013 07:20

  • 1639
  • 0
Спасителните екипи са на 20-тия метър от галерията в "Ораново"
©

Трети ден продължава спасителната операция в рудник "Ораново". Все още се разчиства свлачището, което прегради пътя към двамата миньори Николай Михайлов и Иван Лазаров. Непрекъснато се подава кислород към мястото, където се предполага, че може да са мъжете.

Спасителните екипи са напреднали с още над четири метра и са по-близо до мъжете в рудника.

Бавно напред настъпват спасителите, обяви в ефира на БНТ Апостол Апостолов, кмет на Симитли. От вчера имаме подкрепление от спасителния отряд от Челопеч. Има създадена добра организация. Цялата нощ бе работено. Очакваме отново да дойдат министър Хасан АдемовХасан Адемов Хасан Адемов е роден на 24 януари 1953 година в град Исперих, България. През 1979 година завършва, министър Драгомир СтойневДрагомир Стойнев Драгомир Велков Стойнев е роден на 6 май 1976 г. в Триполи, Либия. Той е икономист, възпитаник на и областният управител Муса Палев, допълни той.

Вчера доста време умувахме дали ще може да се намери нов начин за търсене на миньорите, но се оказа, че това е галерия, която има само един вход, обяви той.

По думите му, положението е тежко. Работи се ръчно, с кофи. Самата глина е лепкава, течаща и освен с кофи, с друго не може да се изважда. Това ни затруднява, но се надяваме всичко да свърши благополучно. За съжаление, галерията е такава, че повече от пет души не могат да бъдат в нея. Затова и екипите се сменят често. Актуална информация ще имаме в 08:30 ч., когато смяната на спасителите, които в момента са вътре, свършва. Сега сме малко след 20-тия м, а галерията е близо 55 м, подчерта той.

Вчера през 5 мин. министър Стойнев питаше спасителите от какво имат нужда и каза, че страната ще помогне, с каквото може, сподели още Апостолов.

Мисля, че предложението да се потърси помощ от Европа е добро и аз ще го споделя с министъра на икономиката. Но докато пристигнат европейските отряди, ние ще загубим още един ден, а сега всяка минута е важна. Трябва да спрем да говорим за условията на труд и какво се случва в рудника, а да насочим усилията си към това да спасим два човешки живота. След като всичко приключи, компетентните органи ще се обявят работата в мината, заключи той.

Във вторник лавина от кал, скали и вода затрупа четирима мъже на 300 метра под земята. Часове по-късно Асен Стойнев и Христо Младенов бяха открити мъртви. Миньори от рудника, заедно с екип от спасителната служба в Бобов дол, проправяха път към пострадалите през целия ден. Работи се денонощно. Вчера спасителите се натъкнаха на скала, която беше взривена. И до момента няма пряка връзка със собственика на рудник "Ораново" Красимир Михайлов, който все още не се е появил на място.

Последвайте канала на

1639 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини