Пловдив посрещна мощите на Св. Петка Българска

  • 17 юли 2013 07:57

  • 2095
  • 0
Пловдив посрещна мощите на Св. Петка Българска
©

Пловдив посрещна свещените одежди на Св. преподобна Петка. Това са дрехи, осветени на мощите на светицата, които се съхраняват в румънския град Яш. Светините, донесени у нас, остават в Пловдив за вечни времена. Те са изложени за поклонение в митрополитската църква "Св. Марина" по случай храмовия празник днес, предаде БНТ.

Стотици вярващи се стекоха в двора на катедралния храм "Св. Богородица", от където тръгна литийно шествие със свещените дрехи на преподобна Петка и иконата с нейния лик. Даровете бяха пренесени от храма в митрополитската църква "Св. Марина". Св. преподобна Петка - Параскева Епиватска е особено почитана от българския народ, който дори я наричал Петка Българска. Всеки, който се обърнел с молитва и искрена вяра към нея, получавал изцеление.

Мощите на светицата са почивали в столицата Търново до падането на страната ни под турско робство. За кратко са престояли в столицата на Видинското царство Бдин и сръбския Белград, а от 1641 г. техен дом е румънският град Яш. Именно там успяват да запазят мощите цели, а досегът до дрехите на светицата се приема като божия благодат.

"Бог е удостоил с чудодейна сила, затова и нейното тяло е останало цяло и непокътнато и не режем от него, а на всяка епархия, която иска, се подаряват нейните одежди и една икона с нейния лик", заяви свещеноиконом Виктор Христев - енорийски свещеник при митрополитския храм "Света Марина" в Пловдив.

У нас одеждите на Св. Петка пристигнаха по покана на Негово високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай в чест на храмовия празник на църквата "Св. Марина".

Последвайте канала на

2095 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини