Села нямат течаща вода

15 юли 2013 14:56

Села нямат течаща вода
©
1785 0

Село Банковци е на два километра от Габрово и разчита на кладенец, построен преди 100 години, за да си набави вода за пиене и къпане. Подобно е положението и в съседните села, разказва БНТ.

Ръцете на баба Елена трудно удържат кофата. Вече й е тежко да върти дръжката и все по-често се замисля как ще я кара по-натам. Недка няма време да мисли.

Нося вода от два километра с кофите, имам двама болни. Едвам ходя, но трябва. Без вода как се живее? И животни имаме, нося и за тях. Събираме някога от дъжда вода в качета, но тя не стига, оплака се Недка.

Цяло село живее без вода. Преди 100 години прадядовците им направили кладенец и чешма. И това останало най-високото ВиК постижение в региона.

Не само до отчаяние ги довела липсата на течаща вода в банята. По телевизора видели как се ползва душ. Останали си с познанието.

"С легенчето, с кофичката, с парцалчето гледаш как да се поожулиш, да не си толкова мръсен. Нямаш баня, нямаш нищо", сподели Минка Станчева.

Горната махала на съседното село Шарани също няма вода. Бонка още помни как й се карали като дете, когато разливала менците. Сега просто ги е сменила с туби.

Общината има изготвен проект за водоснабдяване на целия регион.

"През 2003 г. проектът е струвал 82 хиляди лева. Към днешна дата сметките показаха, че цената надхвърля 300. Ще бъдат търсени всички възможности за привличане на външен финансов ресурс", коментира кметът на община Габрово Таня Христова.

Кога ще стане това обаче все още не е ясно.

1785 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини