Скандал! Български правителствен сървър разполагал със софтуер за шпионаж

  • 15 юли 2013 13:44

  • 7894
  • 20
Скандал! Български правителствен сървър разполагал със софтуер за шпионаж
©

Български правителствен сървър е способен да шпионира свободно избран компютър чрез вирус. Програмата за шпиониране "Фин Спай" е била открита на сървъра на закритото преди години министерството на държавната администрация и административната реформа. Разкритието се прави в специален доклад на изследователи от университета в Торонто.

Софтуерът, разработен и продаван от германската компания Gamma International, дава възможност да бъде шпиониран практически всеки един личен компютър чрез вирус, който се изпраща по имейл и се инсталира незабелязано.

Вирусът може да изтегля всякакви документи и да ги изпраща на съответните служби, да включва уеб камерата и микрофона и да записва какво се случва в помещението, както и да открадне всички пароли, които ползва потребителят.

Шпионската програма струва 300 000 евро, каза пред Дарик един от авторите на доклада - компютърният специалист Бил Марзак. Той и колегите му обясняват, че в средата на 2012 година те са намерили активен сървър на „Фин Спай", който е регистриран на IP-адрес на българското министерство. То беше закрито през 2009-а, а материалните му активи бяха предадени на други ведомства.

FinSpy е програма за шпиониране, която работи по следния начин - хората, които искат да Ви шпионират, Ви пращат вируса по имейл във вид на легитимно писмо. В момента, в който отворите файла, спецагентът, който контролира вируса, вече има пълен достъп до компютъра Ви. Една от задачите на програмата е систематично да снима вашия екран и така спецагентите виждат всичко, което вършите. Вирусът също така може да включи уеб камерата ви и да ви снима, докато работите на компютъра. Той може да включи микрофона и да подслуша всичките ви разговори. Може да открадне паролите, които ползвате и така да има достъп до всичките ви сметки, имейл, фейсбук, дори банковата Ви сметка. Тук става въпрос за една мащабна услуга за цялостно и неограничено следене.

Намерим ли сървър на FinSpy в дадена държава, това ни дава знак, че властите там най-вероятно я ползват с цел следене на населението. Разбира се, това е най-убедително, ако намерим програмата на правителствен сървър, казва Марзак.  През юли 2012-а намерихме един сървър на FinSpy в система, регистрирана към българското правителство. Конкретният IP-адрес принадлежеше на Министерството на държавната администрация и административната реформа, разкрива специалистът.

Той обяснява наличието на софтуера в сървър на закрито преди четири години министерство с липсата на подновяване на регистрацията на сървъра. Имайте предвид, че щом сървърът е засечен, значи е бил активен. Въпросът е да се разбере кой е правоприемник на тези сървъри и адреси, след като министерството е закрито, казва Марзак.

Последвайте канала на

Novini.bg
7894 20

Свързани новини

Коментари 20

Добави коментар
Ганчо

2015.03.03 | 20:08

20
А да ми изпраска една може ли?
Тони каза

2013.07.16 | 13:22

19
Какво показват последните събития в държавата ....едно от тях е как нагледно се илюстрира факта , че така нареченият ДАНС, специални служби, милиционерски подлоги чантаджии и ред други правителствено репресивни служби са най- гнусните и извратени политизирани пачаври на всяка криминална власт. ДАНС беше създаден от една полуграмотна БКП мафиотска селяндурка Т. Дончева, която веднага се обяви срещу него ,когато ДАНС започна разследване срещу нея. Същата служба люпилня на бивши и настоящи криминални правителствени престъпници по-скоро прикриваше престъпленията на властта . При управлението на двата сиамски криминални изрода Борисов Цветанов ДАНС и ГДБОП бяха превърнати в тяхна лична бащиния за извършване на най-различни престъпления. Същото е и с така нареченият ГДБОП …най-големите КРИМИНАЛНИ знакови престъпници произлизат от тази престъпна организация…братя Галеви, Златко Баретата и още куп знайни и незнайни милиционерски изроди започнали престъпната си кариера от там. Да не говорим за това, че главатарите на тази криминална служба на властта са били и са не по-малки престъпници. Там намери и своето мръсно гнездо бройлера и престъпен възпитаник на криминалното 1 во районно управление Явор Колев. Мръсника чийто извратени помияри слухтят, подслушват и манипулират в нета, Мръсника „купил си фабрика след девети септември”…който подкрепяше АКТА и други „инициативи” само за да пълзи и се подмазва на престъпните си господари. Сега същата измет облечена с властта на нови криминални правомощия срещу гражданското общество, започва да, и обслужва старите „нови” БКП мафиотски ГАДОВЕ. Същите милиционерски изроди , които до вчера пълзяха и обслужваха Борисов, днес обслужват Станишев и шайката му.

2013.07.16 | 08:59

18
програмата я има в замунда :)

2013.07.16 | 08:51

17
Притрябвало му е на някой да ви чете съобщенията във фейсбук или да ви слуша разговорите по скайп, тези работи стават много по лесно, като бъдат изискани от самите компании, законно или незаконно... Като не искате да бъдете следени, вадиш кабела от компютъра, хвърляш телефона в някой кош за боклук и проблема е решен... Всеки средно технически грамотен човек знае, че може да бъде подслушван, следен и т.н. по всевъзможни начини... язък само ако са дали 300 000$ за софтуера...

2013.07.16 | 08:51

16
НАРОДА ТРЯБВА ДА ИМА ПРАВОТО НА ИЗБОР,КОЯ ПАРТИЯ ДА ПРЕМАХНЕ(ИМАМ ПРЕДВИД РЕГЛАМЕНТИРАНО).ПО ТОЗИ НАЧИН ЩЕ БЪДЕ ОТСЯКАНА-ДЪЛГАТА РЪКА НА АНКАРА(И НЕИНИЯ ПРЕДСТАВИТЕЛ В ПАРЛАМЕНТА-ДПС),КАКТО И НЕНОРМАЛНИЦИ(ПИШМАН-"ПАТРИОТИ")-АТАКА.А И ОСТАНАЛИТЕ,ЗАЩИТАВАЩИ(МУТРЕНСКИ,ОЛИГАРХИЧНИ И ДР.АНТИ-НАРОДНИ ИНТЕРЕСИ)И ЩЕ БЪДАТ ДЛЪЖНИ ДА СЕ СЪОБРАЗЯВАТ С ТЛАСА НА НАРОДА,АКО ИСКАТ ДА СЕ САМОСАХРАНЯТ!!!!.НЕ СМЕ ДЛЪЖНИ ДА ТЪРПИМ !!!!!!!!!!!!!!

2013.07.16 | 01:29

6
Кои кои,не знаете ли кои???!!!

2013.07.16 | 08:13

15
Боци и Цоци
ДПС

2013.07.16 | 02:35

9
ВАШАТА ДНК Е 80%ТЮРСКА А ТУРСКАТА Е 90% ТЮРСКА ДА ЖИВЕЕЕ ТЮРСКАТА РАСА
ТУРЦИ НЯМА

2013.07.16 | 08:13

14
AMA ТУРЦИ ПРЕДИ 1922Г.НЯМА,ПИТА СЕ? ОТ КЪДЕ СА СЕ ВЗЕЛИ ТУРЦИТЕ.ЕДИНСТВЕНИТЕ ТУРЦИ В ТУРЦИЯ СА БЪЛГАРСКИТЕ ТУРЦИ.справка в уикипедия"Население на Турция"СЛЕДОВАТЕЛНО ТУРЦИЯ Е ПРОВИНЦИЯ НА БЪЛГАРИЯ ,КЪДЕТО ЖИВЕЯТ И СЕ ТРУДЯТ БЪЛГАРОМОХАМЕДАНИТЕ.

2013.07.16 | 01:29

5
Провокаторче ще ти скърца дупето като трамвай на завои. Пак си забравил caps-locka.

2013.07.16 | 01:28

4
Маимуно грозна озъбена а ти запитал ли си се твоята раса каква е?
kikimor

2013.07.16 | 07:02

13
Мили хора ще ви гледат и слушат как си чукате жените. А преди 2009 г. това е дело на сегашните господа управляващи.Аферим ашколсун машшала или както там се пише.Да са ни живи и здрави.Даи боже всекиму да го управляват ГЕЙ,БЕЙ И ЗЛОДЕЙ (Станишев,Доган и Болен Сидеров) .Ае че ма чака бира.
asd

2013.07.16 | 02:44

10
Iskam fenovet na bb I cv cv kotoi protestirat taka usardno , da poiskat na vseki PC po edina takav software. Maloumnici. Istini za gerb sa na 20% izlezli ste ima oste mnogo....te ste mi iskat ostavka. Idioti
Идеал Петров

2013.07.16 | 07:01

12
Излезе потресаваща истина:Цветанов отказал да приложи СРС за ужасното престъпление - кражба на катерушка и пързалка!Това е най-голямото престъпление в държавата от времето на Хан Аспарух!

2013.07.16 | 05:43

11
Ама и вие сте едни селски даскалици, да ви се зарадва човек че сте живи, но на неграмотните мангали крадените кокошки ще ядете!

Добави коментар

Водещи новини