Приемат шест нови правила за такситата

  • 15 юли 2013 06:32

  • 1533
  • 0
Приемат шест нови правила за такситата
©

До седмица ще се въведат промени в наредбите, които регламентират дейността на таксиметровите водачи, съобщи шефът на автомобилната администрация Валентин Божков, информира 24 часа.

Предложенията са:

1. Ще се правят психологически тестове по нови методики, чрез които допълнително ще се измерва степента на риск у водачите - дали са агресивни на пътя, какъв им е самоконтролът, склонни ли са да употребяват алкохол и да шофират. Изследването остава на всеки 3 г., а за водачите над 65 г. възраст на всяка година.

2. Таксиметровите шофьори всяка година ще представят свидетелство за съдимост пред компаниите, където работят, или чиито автомобили управляват за своя сметка. Ще се иска работодателите да разполагат и със служебна бележка от КАТ за броя точки, които водачите притежават. Тези документи ще трябва да бъдат представяни всяка година. Не би било допустимо водач да изгуби общия брой контролни точки и да продължи да управлява автомобил.

3. Въвежда се патент върху таксиметровата дейност и извеждане на светло на този бизнес. Този данък ще се плаща върху всеки автомобил, съобразно региона. В страната има 20 хиляди таксиметрови автомобила, а в бюджета не постъпват почти никакви приходи от тази дейност.

4. Временно се отнема удостоверението за водач на такси при повторни или системни нарушения на Закона за автомобилните превози, например за срок от 3 или 6 месеца.

5. Въвежда се срочност за издаваните удостоверения за водачи на таксита и полагане на нов изпит на всеки 3 или 5 г. при тяхното подновяване.

6. Въвеждат се строги санкции при нарушение на времето за управление и почивка. Сегашната глоба е 200 лева, предлагаме тя да се завиши 2 или 3 пъти.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
1533 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини