Съюз "Такси": Не трябва да се заклеймяват таксиметровите шофьори

  • 12 юли 2013 18:33

  • 1724
  • 1
Съюз "Такси": Не трябва да се заклеймяват таксиметровите шофьори
©

По време на злощастния инцидент, при който таксиджия се заби в автобусна спирка на столичния бул. "Цариградско шосе", мъжът не е бил на работа. Това обяви в предаването "Още от деня" на БНТ Кирил Ризов, председател на съюз "Такси". Михаил Куртев вече не е част от бранша и никога няма да бъде, подчерта той.

Абсолютно не съм съгласен, че трябва да има по-строги правила за водачите в сектора. Психотестът е достатъчно сложен. Все пак в частта, отнасяща се за обуздаване на агресивност, може да се пипне, смята той.

По думите му, свидетелствата за съдимост не трябва да се издават по-често, а да се промени законодателството. В случая на Куртев, той е имал предишно наказание, което е с изтекла давност. Затова съдът му дава статус "неосъждан". Това обаче не трябва да е така. Вместо "неосъждан", трябва да има "не е подходящ за извършването на тази дейност", смята Ризов.

Румен Крумов, председател на Националния съюз на превозвачите, коментира, че приликите между европейското и българското законодателство в сектора са повече от разликите. Защо обаче по нашите пътища са възможни всякакви видове нарушения, а същите тези наши водачи стават съвсем различни и примерни, щом напуснат страната - спазват всички ограничения, маркировки и норми, попита той. На тази сфера трябва да се наблегне. Има извършване на нарушения, установяване на тези нарушения от съответния орган, следва предписание и накрая изтърпяване на санкцията - наказание или глоба. Откъде обаче идва разминаването у нас и в чужбина - в нашия случай, за съжаление, една голяма част от наложените санкции остават в пространството и просто се трупат. В българското законодателство няма нареждане за незабавното прилагане на законодателството. А трябва да има, категоричен бе той.

Тезата му подкрепи и Ризов. Трябва да има незабавни санкции при нарушения, подчерта той. Но според него не трябва да се заклеймяват таксиметровите шофьори. Те трябва да се очовечат, заключи председателят на съюз "Такси".

Последвайте канала на

1724 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Работещ

2013.07.16 | 12:03

1
Михаил Куртев '' не е единственият виновник за трагедията, твърди "Всеки ден". Вестникът се позовава на свидетелските показания на 34-годишния Божидар Станчев и 32-годишния Любомир Караиванов, които пътували със сив "Фолксваген Голф" точно зад джигита с таксито. Те разказват, че са били подминати от Куртев. Таксиджията летял с около 140-150 км/ч. В лявата лента с подобна скорост се движил и черен джип Audi Q7. Запомних регистрационния номер, след като видях какво се случи - табелата е СА 6699 КН. В района на хотел Плиска има камери за видеонаблюдение и от КАТ могат да направят проверка за установяване на истината, твърди Божидар Станчев. Младият мъж живее в столичния квартал "Стрелбище". Той е убеден, че джипът е засякъл таксито правейки рязка маневра вдясно. "Шофьорът на джипа беше някакъв тип с голяма глава, късо подстриган и с черни слънчеви очила. Категоричен съм, че умишлено засече бакшиша", споделя Божидар.

Добави коментар

Водещи новини