Андреева: Необходими са дългосрочни политики за овладяване на демографския срив

  • 12 юли 2013 15:46

  • 1409
  • 6
Андреева: Необходими са дългосрочни политики за овладяване на демографския срив
©

„Необходимо е да се очертаят дългосрочни политики по отношение на овладяването на демографския срив и репродуктивното здраве на населението на България, които да се следват от всеки следващ министър на здравеопазването и всяко следващо правителство“. Това каза министърът на здравеопазването д-р Таня АндрееваТаня Андреева Таня Андреева е родена на 7 юли 1973 г. в София.  Завършва Медицинския факултет към Медицинския на инициираната от нея дискусия на тема: „Бъдещите политики по отношение на репродуктивното здраве на младите хора у нас, превенция на недоносеността и преодоляването на последствията от нея”. Според министъра, демографският срив, който е достигнал до нива от следвоенно време, може да се овладее чрез извършване на подробен анализ и предприемане на конкретни мерки.

„Демографският срив е следствие не само на намалената раждаемост, но и на високата смъртност, на емиграцията, на незнанието на хората как да решават проблемите си, на тяхното самолечение“, коментира д-р Андреева и съобщи, че именно заради необходимостта от обща държавна политика за справяне на проблемите в сферата, трябва да има закон, който да регламентира в цялост опазването на репродуктивното здраве на нацията. Предстои създаването на експертни групи, които да подготвят необходимите законодателни промени в тази насока. Предвижда се провеждането и на национална информационна кампания за тези български граждани, които не знаят какво да направят, когато установят, че имат репродуктивен проблем. Междувременно ще се работи по развитието на електронното здравеопазване като целта е да се изгради информационна връзка между МЗ, Фонд „Асистирана репродукция“ (ФАР), Изпълнителната агенция по трансплантация (ИАТ), специалистите в центровете по репродуктивно здраве и акушер-гинеколозите. Предстои също така Регистърът за ражданията да бъде надграден с регистър за недоносените деца, както и разписване на програми за проследяване и рехабилитация на недоносените по отделни възрастови групи. Министърът обеща още от 2014 г. финансирането на дейностите по ФАР да се върнат от НЗОК в МЗ, с което ще се улесни достъпа до асистираната репродукция.

На дискусията присъстваха водещи специалисти и национални консултанти по неонатология, репродуктивно здраве и асистирана репродукция, както и представители на Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи и неправителствени организации. Всички се обединиха около това, че на България ѝ е нужна дългосрочна политика за овладяването на демографския срив и предложиха конкретни мерки: възстановяване на женската консултация; регламентиране на 12 прегледа по време на бременност; изработване на програми за проследяване на здравословното състояние на недоносените бебета; разширяване на възможностите за специализация по „Неонатология“; улесняване на достъпа на двойките с репродуктивни проблеми до асистирана репродукция и др.

Всички предложения за програми с маркирани проблеми и конкретни идеи за решаването им предстои да бъдат внесени официално в МЗ, след което ще бъдат очертани приоритетите в овладяването на демографския срив и стъпките за реализирането им.

Последвайте канала на

Десислава Станева
1409 6

Свързани новини

Коментари 6

Добави коментар
ИСТИНАТА

2013.12.19 | 10:46

6
То в 42народно събрание от присъстващите 50% са наследници на мутри от периода преди 1989г. и през преходните грабежни 23години. Така, че да напускат парламента и да не се притесняват, ако не ги интересува само европейския кокал. След някоя година СЕЛЯНИТЕ ОТ БЪЛГАРСКИ ПРОИЗХОД ЩЕ СА НАЕМНИ РАБОТНИЦИ НА ТУРЦИТЕ, КОИТО ИЗКУПИХА ЗЕМЯТА, резултат от водената политика на БСП и скъпите имприятели от върхушката на ДПС, които диктуват всяка стъпка на сега управляващите.

2013.12.19 | 10:45

5
Най-краткосрочната е увеличение на доходите, сигурност в заетостта, трудово законодателство в защита на майките. Всичко останало е в категорията "Ура другари!"

2013.09.01 | 06:34

4
МАСОВО ТРЯБВА ДА СПРЕМ ДА СИ ПЛАЩАМЕ ОСИГУРОВКИТЕ

2013.07.20 | 20:45

3
НЕДЕЙ УМУВА ВИЕ КОМУНИСТИТЕ НЯМАТ АКЪЛ

2013.07.20 | 20:45

2
ТЕЗИ СЕ ПОГРИЖИХА ЗА ДЕМОГРАФСКИЯ ПРОБЛЕМ.ПЪРВОТО НЕЩО КОЕТО НАПРАВИХА Е ДА РАЗДАДАТ ПАРИ НА ЦИГАНИТЕ ПОД ФОРМАТА НА МАИЧЙНСКИ БЕЗ ОПРЕДЕЛЕНИ ПРАВИЛА.СЕГА ЩЕ АКТУАЛИЗИРАМЕ БЮДЖЕТА И ЩЕ ТЕГЛИМ КРЕДИТ ПРИ НЕЧУВАНО ВИСОКИ ЛИХВИ. ДА СЕ ДОСЕТИМ КОЙ ЩЕ ГИ ВРЪЩА(няма да са циганите иолигарсите ).
БУТАЧА

2013.07.13 | 07:00

1
ДА Й С*Е В П*ТКАТА НА ТАЯ МАЗНА ПАЧАРА

Добави коментар

Водещи новини