Стара Загора спечели 1,5 млн. лв. за градско възстановяване и развитие

  • 10 юли 2013 16:54

  • 730
  • 0
Стара Загора спечели 1,5 млн. лв. за градско възстановяване и развитие
©

Община Стара Загора е одобрена за финансиране по ОПРР за изготвяне на технически проекти на обща стойност 1 500 000 лв., каза кметът Живко Тодоров. Одобреното проектно предложение за безвъзмездно финансиране е "Създаване на проектна готовност за кандидатстване на Община Стара Загора" по Схема за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ: "В подкрепа за следващия програмен период" на Приоритетна ос 5: "Техническа помощ" на ОП Регионално развитие. То е за следващия програмен период 2014 - 2020 г., във връзка с изпълнението на Интегрирания план за градско възстановяване и развитие, съобщиха от пресцентъра на общината.

Конкретните цели на схемата са да се предостави техническа помощ за изготвяне на инвестиционни проекти и да се подпомогнат местните органи в създаването на списък с "готови за финансиране" проекти, за които изпълняването на ремонт, рехабилитация и прилагане на мерки за енергийна ефективност, да се осъществи в периода 2014 - 2020г.

В проектното предложение на Община Стара Загора са включени обекти от трите зони за въздействие на Интегрирания план за градско възстановяване и развитие.

В зоната с публични функции с висока обществена значимост са предвидени за проектиране: Площадното пространство пред сградата на Общината, Градската градина, Станционната градина, Парк Митрополит Методий Кусев, Площад Берое, ГПЧЕ „Ромен Ролан“, ПМГ „Гео Милев", Стария театър, Художествената галерия, надлеза над бул. Славянски и ЖП линията, както и повечето от улиците в централната градска част.

В зоната с преобладаващ социален характер са включени за проектиране СОУ „Железник“, ОДЗ № 58 „Звездица“, ОДЗ № 1 „Звънче“, улици в кварталите „Три чучура –север“, „Три чучура – юг“ и „Казански“.

В зоната с потенциал за икономическо развитие са заложени за проектиране улиците „Войвода Стойчо Черногорски“ и „Промишлена“.

Това са важни обекти и една от най-важните предпоставки за едно успешно управление на общината в периода 2015-2019 година, защото следващият кмет веднага ще има готовност да подаде проектите и да очаква финансиране по тях, коментира Живко Тодоров.

Затова е много важна работата, която сега трябва да се свърши. Ще обявим веднага обществена поръчка за проектирането по обособени позиции, така че всички обекти да бъдат поотделно, а не да имаме една обща процедура за избор на изпълнител, за да има по-голяма конкуренция и повече проектанти и архитекти, които да работят по тях, за да свършат по-бързо и по-качествено работата, съобщи още кметът.

Важно е, че спечелихме европейски средства за проектиране, вместо да вадим пари от бюджета. Досега не отпускахме средства за проектиране точно с тази цел. В предходния мандат се хвърлиха доста средства за това, но голяма част от проектите останаха на книга, коментира той. Трябва да се правят неща, които са наистина целесъобразни и да използваме европейските ресурси максимално, допълни Тодоров.

Последвайте канала на

730 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини