Българите предпочитат да работят в Германия

  • 10 юли 2013 14:19

  • 1594
  • 1
Българите предпочитат да работят в Германия
©

5751 пенсии и добавки към тях са изплатени на българи, които имат осигурителен стаж и в България, и в Германия. Данните са от 2007 година насам, обясни управителят на Националния осигурителен институт Бисер ПетковБисер ПетковБисер Петков е министър на труда и социалната политика в кабинета "Борисов 3" от 4 май 2017 г.  при представянето на нови информационни центрове за български работници, които искат да работят в Германия, предаде БНР.

Той посочи, че Германия е сред държавите, където българските емигранти искат да работят най-много.

Всяка четвърта пенсия, която е пусната досега е по международните спогодби и регламенти при определяне на база български и германски осигурителен стаж.

КТ „Подкрепа“, Фондацията на бизнеса за образованието и немска благотворителна организация за образование в Хамбург работят по информационна мрежа, наречена „Бегин“. Тя електронно, чрез мрежа от представители в цялата страна и центрове в София, Пловдив, Варна, Бургас, Враца и Благоевград ще помага на хората, които искат да работят в Германия - основно с информация. Секретарят на КТ „Подкрепа“ Емил Димитров разказва какви са получените досега въпроси: Как да съм сигурен, че е възможно да работя в Германия по легална заетост, какви документи ми е важно, да видя какво ми е необходимо като документация, процедура, когато отивам в Германия да си взема от тук, така че там да ми бъде признато и да ползвам съответните права и такива хора, които вече са работили и се върнат тука ... ще струва какво още, откъде, трябва да си набавя така, че да мога да си ползвам правата в България.

Информационните центрове ще започнат работа през август. Освен синдиката, в помощ на проекта са и Националният осигурителен институт и Агенцията по заетостта. По данни на КТ „Подкрепа“ в Германия официално са регистрирани най-малко 120 хиляди работещи българи.

Последвайте канала на

Десислава Станева
1594 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Българин

2013.07.21 | 12:45

1
Нормалните и трудолюбиви Българи трябва да се изнесем от България и да оставим депутатите и Ромите в държавата. Тогава ще е интересно да ги наблюдаваме от страни какво ще правят.

Добави коментар

Водещи новини