Кризата оскъпи осигуровките

  • 09 юли 2013 11:06

  • 1035
  • 0
Кризата оскъпи осигуровките
©

За 5 години разходите на бизнеса за осигуровки на един работник са нараснали с 18 лв.на месец. В предкризисната 2008 г. за вноски за пенсия, безработица, майчинство и здраве за един нает на минимален осигурителен доход работодателите са давали почти 60 лв. на месец. През 2013 г. сумата е набъбнала до над 78 лв., сочат изчисления на “Труд”. Това означава, че годишните разходи на бизнеса за всеки нает са нараснали с 220 лв, пише в свой анализ Труд.

Значителният ръст от 30% се получава само от ежегодното повишаване на най-ниските суми за осигуряване през последните 5 години на икономическа криза. Осигурителните прагове скачат дори да няма и 1 лев реално увеличение на заплатата и въпреки общото намаляване на дела на социалните вноски в периода 2008-2013 г.

През този период средният минимален осигурителен доход за всички икономически дейности се е повишил от 299 на 415 лв. Изчисления на “Труд” показват, че годишните разходи на бизнеса за квалифициран работник на минимален праг са се увеличили с 250 лв. годишно, а за кадри без квалификация с близо 200 лв.

Най-много са поскъпнали осигуровките в селското стопанство, търговията, туризма и производството на хляб. През 2013 г. годишният разход на бизнеса за вноски на квалифициран работник в селското стопанство е скочил с 400 лв. или общо с 64% за 5 години.

Ако в една ферма са наети 30 души на минимален праг, работодателят трябва да плати с 12 000 лв. повече осигуровки, отколкото са били задълженията му през 2008 г.

Подобна е ситуацията в търговията. На фона на срива в потреблението, оборотите и печалбите, годишният разход за осигуровки на един човек се е увеличил с почти 30 лв. месечно или с 360 лв. на година. Повишаването на праговете е оскъпило значително и труда в шивашките предприятия, хотелите и ресторантите, сухопътния транспорт, хлебозаводите.

На обратния полюс е строителството на сгради, където след големия скок между 2008 и 2009 г. в следващите 4 години минималните прагове бяха замразени.

Заради това осигуровките за квалифицирани работници на минимален доход в бранша поскъпнаха само с 8 лв. - от 84 лв. на 92 лв. на месец. При неквалифицираните оскъпяването е още по-малко. Въпреки задържането на цената на труда строителството беше браншът, в който имаше най-мащабни съкращения. По данни на НСИ през последните 5 години наетите в отрасъла са намалели с близо 70 000 души.

Наскоро Европейската комисия за пореден път предупреди, че високите минимални осигурителни прагове са сред основните причини за резкия скок на безработицата в България, особено сред нискоквалифицираните работници. Работодателските организации също настояват за преразглеждане на системата.

Аргументите им са, че ежегодното повишаване на най-ниските доходи за осигуряване вдига непосилно разходите за малките предприятия и за фирмите в по-слабо развитите икономически региони.

За да спестят средства, предприятията намаляват работното време или минават в сивия сектор, твърдят бизнес организациите. Според синдикатите обаче минималните осигурителни доходи трябва да продължат да се повишават, защото водят до изсветляване на доходите, ръст на приходите в НОИ и до повече права за служителите.

Последвайте канала на

Novini.bg
1035 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини