Софиянци, пийте вода от чешмите!

  • 08 юли 2013 11:46

  • 2568
  • 3
Софиянци, пийте вода от чешмите!
© Булфото

Водата в София е с превъзходно качество и „Софийска вода” препоръчва на столичани да пият колкото е възможно повече вода от обществените чешми или тези вкъщи. Това старши мениджър на Лабораторен изпитвателен комплекс на „Софийска вода“ АД Весела Стефанова.

За разлика от минералните води, софийската вода не натоварва организма със соли, което е типично за повечето от тях. „Освен това рН стойностите на софийската питейна вода са близки до тези на вътрешната течна среда на организма, докато минералните води в по-голямата си част са по-агресивни поради по-високата алкалност, близка до граничната нормативна стойност”, уточни Стефанова. „Софийска вода” следи ежедневно показателите на питейната вода във всички точки от водопроводната мрежа, така че клиентите да бъдат спокойни, когато наливат в чашите си от вкъщи или близка обществена чешма.

Питейната вода в София е с ниско съдържание на разтворени соли в нея, което я прави подходяща за всекидневна употреба и полезна за нормалното функциониране на клетките в организма, посочи Весела Стефанова. Важно е всички изследвани показатели да са в норма, а те са над 45 на брой.

Нормите са посочени в Наредба 9/2001 за качествата на вода, предназначена за питейно-битови цели и представляват прага, до който наличието на съдържащите се компоненти във водата не представлява опасност за човешкото здраве. „Средна стойност за показател „Обща твърдост” във водоснабдителната система в гр. София е < 0,89 mgeq/l или по-малко от 2.49 dH (Немски градуси), което я категоризира като „мека вода”, каза още тя. За информация на клиентите „Софийска вода“ публикува редовно средномесечните стойности на изследваните показатели във водопроводната мрежа на гр. София на уебсайта на „Софийска вода”: www.sofiyskavoda.bg .

Последвайте канала на

2568 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
5-ко

2014.11.28 | 00:57

3
Аз живея на яз.Искър не пиите и не се миите с тая вода събота и неделя има над 20 000 човека всички канализации са вкарани в язовира.Караваните и палатките копаят дупки за тоалетни сега водата се качва и всичко това го пиете НАЗДРАВЕ
11

2014.11.28 | 00:57

2
Водата наистина е много добра, но проблема е старите щрангове на блоковете... При нас в 30 годишен блок водата чак смърди при пускането представям си в по старите как е .. ако се сменят щрангове, тръби тогава наистина водата ще е номер 1.

2014.11.28 | 00:56

1
Вие нормални ли сте? Елате да видите как тече жълта вода от чешмата ми и после ми казвайте да пия повече !!!пффф

Добави коментар

Водещи новини