Гергана Червенкова: Подготвям децата, че може да ме няма

  • 06 юли 2013 07:19

  • 8017
  • 26
Гергана Червенкова: Подготвям децата, че може да ме няма
© Булфото

Разбиха ни илюзията за сигурност. Така семейството на Гергана и Димо Червенкови описват последните седем месеца от живота си.

35-годишната жена беше в ареста близо 60 дни в очакване на решението на българския съд за екстрадиране в САЩ заради обвинение в наркотрафик, търговия с лекарства и пране на пари. До 30 ноември 2012 г. Гери е работила като финансов мениджър в сайт за онлайн търговия с лекарства и не е имала правомощия да подписва договори. Единственото доказателство, което я свързва с търговия на дрога, е клетвена декларация от агент на Агенцията за борба с наркотиците в САЩ (ДЕА). Шефът на българката също е изпратил декларация, в която е заявил, че служителката му няма служебни права, за да извърши престъпленията, в които я обвиняват. "Надеждата ми е, че българският съд ще вземе предвид тази декларация така, както декларацията на агента на ДЕА", обясни с треперещ глас жената, цитирана от в. "Монитор".

Гери е на свобода вече няколко дни, след като съдът я пусна под гаранция в размер на 1000 лв.

"Недей повече да заминаваш" - с тези думи я посрещнали на излизане от ареста двете й деца. На 7-годишната си дъщеря и 5-годишния син семейството казало, че Гергана трябва да замине в командировка. На 19 юли Апелативният съд трябва окончателно да реши дали ще я екстрадира в САЩ, където я грозят 68 г. затвор. "Ужасявам се от мисълта, че могат да ме екстрадират, защото в САЩ разследването ще започне отначало, а процедурите са дълги", споделя жената. Тя и съпругът й вече подготвят децата, че след време може да замине на още една, по-дълга командировка. Гери казва, че вярва в правосъдната система и живее с надеждата, че съдът ще я оправдае.

След ареста на Гергана мъжът й все по-често се замисля да емигрира. "Имам чувството, че цял живот ще живея с мисълта, че ако се почука на вратата, идват да ме арестуват", разказва Гергана. Казва, че заспива само след като е взела успокоителни. Въпреки това тя е категорична, че след обществената подкрепа, която е получила, се замисля дали да не остане в България, за да се бори за по-добър живот за децата си.

Решават за екстрадицията на рождения ден на дъщеря й

Съдбата на Гергана Червенкова ще се реши на 19 юли, когато Апелативният съд ще се произнесе дали ще я екстрадира в САЩ. "Мисля, че Господ се намесва, защото на тази дата е родена дъщеря ми", обясни с насълзени очи майката.

Преди 7 г. 19 юли е била една от най-щастливите дати в живота на Гергана. "Тя е моят късмет в живота, толкова много я чакахме", споделя жената. Именно мисълта за двете й деца е крепяла Гергана през 60-те дни престои в ареста.

Жената изпитва ужас да започне работа

"Мечтите ми се окастриха. Преди мечтаех да уча, да изградим един стабилен живот за семейството ни, сега мечтая за изчистя името си", споделя Гергана. Тя има две дипломи за висше образование. От 30 ноември 2012 г. надеждите на семейство Червенкови са свързани с оневиняването на Гергана. На тази дата, точно в 7 сутринта, служители на ГДБОП обискират дома им и арестуват младата майка. Едва в ареста Гергана разбира, че е обвинена в наркотрафик.

"Сега мечтаем единствено кошмарът да свърши", казва съпругът й Димо, цитиран от изданието.

Планове за бъдещето семейството ще прави едва след решението на съда, който ще се произнесе след две седмици. Гергана обаче признава, че не мисли какво ще работи.

"Изпитвам ужас от мисълта да започна работа. Защото се оказа, че могат да те обвинят за нещо, което не си направил", споделя жената.

Последвайте канала на

8017 26

Свързани новини

Коментари 26

Добави коментар

2013.07.19 | 10:42

26
На тази жена мъжът и трябваше за 60 дни да е успял да ипотекира къщата и да е купил фалшивите документи и билетите за ЮАР - иначе тука какво е справедливо няма никакво значение, има значение само факта, че САЩ иска нещо от България. Изобщо никой от магистратите не се интересува дали е виновна или не е. Аз ако бях нямаше да разчитам на българския съд да вземе справедливо решение. Още повече ако от някъде има натиск - съвсем!

2013.07.09 | 01:00

24
ДА СПАСИМ ГЕРИ, КАТО ПРЕДЛОЖИМ РАЗМЯНА. ВМЕСТО ТЯ ДА ЛЕЖИ, ДА ИМ ПРАТИМ СТАНИШЕВ, МЕСТАН И СИДЕРОВ ДА СИ РАЗДЕЛЯТ ПРИСЪДАТА И НА ТРИ И ДА ЛЕЖАТ ТЕ!
свидетел

2013.07.09 | 01:02

25
Да ходи да лежи там тоя, дето я натопи!

2013.07.09 | 00:52

15
Да прибавим --Борисов,Цветанов и вси4ки довели ни до това положение от 1989г до сега

2013.07.09 | 00:58

23
САЩ имат най-доброто правораздаване в света.От какво се страхува, ако е невинна-ще я оправдаят.
Емил

2013.07.09 | 00:58

22
Само-факта, че е БЪЛГАРКА И МАЙКА НА ДВЕ БЪЛГАРЧЕТА, е повече от всяко-друго ОСНОВАНИЕ, БЪЛГАРСКИЯТ СЪД да я - ЗАЩИТИ! Всяко-друго действие, е - ОТКАЗ ОТ СУВЕРЕНИТЕТ!!!
депеш

2013.07.07 | 02:58

2
Имало един разумен човек. Между другото Цецо Цветанов подписа една спогодба с американците, според която ако българин в България, наруши американските закони, може да бъде поискано, той да се икстрадира в Щатите, където да бъде съден....
AJ4A

2013.07.09 | 00:57

21
Да отива в САЩ и да обясни КОИ СЕДЯТ ЗАД ЦЯЛАТА СХЕМА, защото ако тя не е виновна, то някой друг все пак я е вършил тази работа. Или да приказва или ........... да не се крие зад невръстните си деца!!!! Такива, които са готови да оставят децата си без майка в името на "спасяването" на криминални схеми, зад които най-вероятно стоят болшевишки мекерета, заслужават само едно ............ затвор до дупка!!!! Все някой стои зад канала ........... да не иска да ни убеди, че компютрите сами са вършили всичко, включително и харченето на парите, хахахаха, няма такива наивници!!!!
Mars

2013.07.09 | 00:51

14
Много си категоричен нещо. Да си чувал за презумпцията за невиновност? Що тя трябва да доказва нещо? Те трябва да докажат категорично, че обвиненията имат почва. До момента цялата обвинителна теза се крепи на показанията на някакъв нашмъркан агент от ДЕА, който изпълнява поръчка.

2013.07.07 | 02:59

3
Не, е. Българите казват: сключваме спогодба с американците и им предаваме невинни хора. А американците си казват: сключват спогодба с тези и почват да си въртят педерастки номeра по между си.
антинато и америка

2013.07.09 | 00:56

20
не трябва да я дадем в лапите на мръсните янки!!!

2013.07.09 | 00:56

18
Каква е тая спогодба бе?Ако някой техен прави нещо там и наш служител в ДАНС каже,че се заклева,ще го екстрадират ли САЩ ние да го съдим тук?Хич не ми се вярва!Обаче ние трябва без доказателства,само срещу клетва да слушкаме като дресирано кученце нали?!И защо?

2013.07.09 | 00:56

19
Спогодба. Намират някой невинен и им казват на американците - ето ви човек, сега кво правиме? После намират някой полуидиот от Магадан, за да дигне още малко шум, но да не разбере ролята си и целта на мероприятието и това е.
братя Галеви

2013.07.09 | 00:55

17
да идва при нас, с мъжа и с децата.
svidetel

2013.07.09 | 00:54

16
Treperete i pi6tete, 4.e.r.v.e.n.i Z.o.mbita ! V USA vse o6te ima zakoni !
андрей "андро" андрешков

2013.07.07 | 10:16

6
Приемам, че жената е невинна. Това, което ме притеснява, е друго; как така все на българи се случват такива и подобни ( мед. сестри, папи, Боевски и т.н. ) работи; защо не съм гледал и чел за подобно нещо за германец, грък, чех, англичанин, сърбин, руснак? Българите ли сме най-простите?
Депеш

2013.07.07 | 11:51

13
Отговарям ти. Акцията се случи, тогава, когато Цветан Цветанов беше на посещение в САЩ. Случайност? Не. Просто той трябваше да покаже на американците, че правителството на герб им е добър партньор. За останалото мисля, ще се досетиш сам.

Добави коментар

Водещи новини