Тютюнопроизводители плашат да блокират границата

  • 05 юли 2013 16:10

  • 1295
  • 1
Тютюнопроизводители плашат да блокират границата
©

За протести и бунтове се стягат десетки хиляди тютюнджии от Неврокопския край. За това алармира председателят на Сдружението на производителите на ориенталски тютюн в България Армен Мименов, който е кмет на община Сатовча.

Причината за гнева на земеделците е, че България е единствената страна, която не е успяла да защити интересите на 200 000 души, заети в сектора, и през следващия програмен период 2014 – 2020 г., производителите на тютюн няма да получават европейско подпомагане.

„Въпросният списък със земеделски култури минава за одобрение през Европейския парламент, Европейската комисия и Съвета на министрите. Проблемът е, че в него не е включен тютюнът. Хората в региона са в паника, без тези средства те ще работят като роби на нивите, няма да получават адекватни доходи за труда си", категоричен е Мименов. Според него са необходими всяка година за тази цел над 70 милиона лева, с тези пари се подпомагат заетите в тютюнопроизводството. Не се ли реши този огромен проблем, то тютюнджиите в Неврокопския край загиват, ще са обречени на гибел, смята кметът на община Сатовча. Той иска да се потърси отговорност от виновните за пропуска и за липсата на защита на българските тютюнопроизводители. „Защо другите държави са защитили този бранш, а България не е? Надеждата ни е в добрата воля на нашите европейски партньори, за да поправим сторената грешка от някои безхаберни български чиновници и политици. И да не стига до бунтове и заличаване на цял сектор в нашето земеделие", допълни Арбен Мименов.

„Блокираме границите, ако останем без европейски субсидии. Ще им се види тясна страната ни на българските политици. Другият вариант е държавата да осигури необходимите за подпомагане на бранша средства", коментира Иван Сабахлъков, тютюнопроизводител от Хаджидимово.

Последвайте канала на

1295 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2013.07.06 | 09:40

1
Честито и на вас тютюнопроизводители за новите "експерти" , но не се притеснявайте ,ако излезете на улицата ще извадят пари ще ви супсидират заемче ще дръпнат има няма 1-2 млрд.

Добави коментар

Водещи новини