Денонощна акция срещу копърките в столицата

  • 05 юли 2013 06:18

  • 1327
  • 0
Денонощна акция срещу копърките в столицата
©

Денонощна акция срещу копърките в столицата се провежда от близо седмица. Тя е организирана съвместно между Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация", КАТ, Гранична полиция, служители на болници и на Централна гара и ще продължи до края на лятото. Само в първите часове са заловени седем измамни жълти коли, а останалите са се изпокрили светкавично, съобщи транспортният министър Данаил Папазов, цитиран от в. "Монитор".

По информация на транспортното ведомство само през последния месец рязко е скочил броят на оплакванията от чужденци, които са били "прихванати" от викачите на копърките още след кацането, а после са били ужилени с цени за возене до района на Орлов мост или НДК около 60 - 80 лв. От началото на годината над 90 са жалбите от измамени граждани в столицата, като общо за страната те са 130.

От Столична община потвърдиха, че няма промяна в пределните цени за таксиметров превоз и те са 1,30 лв/км. По този начин дори да мине по най-далечния маршрут, водачът не може да получи повече от 20 лв. за транспортиране на клиента от летището до Орлов мост например.

Един от проблемите на самото столично летище е, че не разполага със скоби за закопчаване на неправилно спрелите в подземния паркинг водачи. Така копърките са най-често точно пред изхода за пътници на подземния паркинг, като дори запушват пожарния кран. В същото време таваните на паркинга са твърде ниски вътре да влиза паяк и да вдига нарушителите, затова копърките ежечасно се възползват от тази възможност. Те паркират там в часа на кацане на два или повече полети и разполагат с един час, за да си хванат жертва. Най-малко 30 евро е твърдата тарифа за возене до града.

В противодействието на копърките се включват още и служителите от Гранична полиция. Може да се възобнови идеята да бъдат монтирани информационни табели още преди излизането от багажната зала. Така пътниците ще се насочват направо към бюрата за таксиметрови услуги в салона на пристигащите.

Също толкова строг е вече контролът на Централна гара в столицата, което като район обхваща и автогарата. Сред аудиосъобщенията за пътниците ще се включи и информация откъде се наемат и легални таксита.

В същото време хотелиерите ще са подготвили не само своите консиержи, но и пиколата, които ще реагират, когато видят, че техен гост се оглежда за такси. От мениджърите на местата за настаняване зависи да осигурят информация за гостите си още при пристигането как да наемат такси и как да разчитат тарифите.

От ДАИ поясниха, че засега не съществува проблем с такситата по летищата в морските курорти, тъй като минимална част от пристигащите търсят кола, а най-често групите ги взема автобус. Затова контролът на такситата е вече засилен вътре в самите курорти, където жертви могат да станат както българи, така и чужденци.

В столицата най-често си патят бизнеспътуващи.

Служителите на ДАИ, които участват в акцията, ще бъдат както с униформи, така и инкогнито. Тяхното присъствие ще бъде засилено и около всички ключови болници в столицата - родилни домове, спешни центрове. Там в капана на копърките падат най-много хора от провинцията, които са пристигнали по спешност и буквално не знаят на кой свят са, коментираха от ДАИ и допълниха, че до края на летния сезон броят на копърките ще бъде значително редуциран в резултат на безмилостната акция.

В излавяне на мошеническите таксита ще се включат и членове на семействата на редовни такси водачи. Те ще се качват като клиенти и в подходящ момент ще изпращат SMS, за да бъдат пресрещнати от кола на ДАИ, която да направи проверка.

Глобата само за това, че таксиметровият апарат не е включен, е 700 лв. Когато водачът няма лиценз или му липсват други разрешителни, тогава вече става дума за престъпление. Първото действие е сваляне на предния номер на колата за срок от шест месеца и глоба от 1500 лв.

В същото време масово редовни таксиметрови компании се възползват от "грешка" в часовника в автомобила си. Обикновено грешката настъпва около 20 минути преди 22 ч., когато започва да се таксува по нощната тарифа. Така, ако сте се качили в такси в 21:40, вместо да започнат да ви таксуват по дневната тарифа, апаратът начуква левчетата директно по нощната. Най-ощетени от часовника на апарата, който изпреварва времето напред, са пътуващите на къси разстояния, които се минават за 10 - 15 минути. Заради този "трик" клиентите плащат по около 1 лв. отгоре средно, пише още изданието.

Клиентите обикновено гледат първо името на фирмата върху вратата на автомобила да не е имитация, после табелката с цените на стъклото, но на никого не хрумва да свери часовника си от таксиметровия апарат с този на ръката си.

Редовно пътуващи в късните часове на деня клиенти на такси компании разказват, че няма значение коя компания избират, практиката е една и съща.

Последвайте канала на

1327 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини