Липов цвят изхранва цигани в Разград

  • 04 юли 2013 13:28

  • 2772
  • 0
Липов цвят изхранва цигани в Разград
©

Появи се нова мода в билкосъбирането. Ценна суровина за изкупвачите вече е прашецът, който се рони от цветовете на липите. В Разград роми припечелват по 150 лева на ден със събиране на ароматната натурална суровина, разказва БНТ.

За събирането на липовия прашец се използват стандартни инструменти, по-известни като метли. Ромите събират прашеца заедно с уличния прахоляк и го продават на гастролиращи изкупвачи.

Килограмът се изкупува на 2 - 2,20 лв. Ако е валял дъжд и прашецът е мокър, цената пада на 1 лв. Занимаващите се със събирането му разчитат на припечелените по този начин средства, за да осигурят основните си потребности.

"Какво да правим, безработни сме, няма работа, имам едно болно момиче, социални й дават само на нея. Идваме тук за пари за хляб", разкри работничка.

"За тока, за водата да имаме някой лев", споделя друг берач на липов цвета.

В града брането на цвета им е забранено, за да бъдат запазени дърветата. Местната власт обаче не закача събирачите, защото те пазят липите.

"Там няма как да забраним тези неща, тъй като на практика с измитането те извършват и почистване на територията", изтъкна Любомир Цонев, зам.-кмет.

Изкупвачите твърдят, че прашецът не е предназначен за направата на чай, а се използва в козметичната промишленост.

 

Последвайте канала на

2772 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини