Надзиратели във Варна на чай и кафе без захар

  • 04 юли 2013 09:50

  • 972
  • 0
Надзиратели във Варна на чай и кафе без захар
© Булфото

Надзирателите в затвора и ареста във Варна излязоха на символичен протест в 09:00 часа, като пият чай и кафе без захар по примера на колегите си от Бургас, които в сряда протестираха по същия начин заради лошите условия и ниските заплати, съобщи БТВ.

Хората от системата на затворите искат парламентът да гласува за тях специален статут на защита при посегателства, какъвто вече имат лекарите от бърза помощ. Настояват и държавата да изравни социалните им плащания с полицаите.

90% от надзирателите участват в протестна подписка. Готви се и национален протест на 27 юли в София.

В мирния протест се включиха около 30 надзиратели от общо 70, тъй като останали в момента са на работа. Николай Тонев, който е командир на отделение, представи исканията на надзирателите във Варненския затвор. Те искат професията им да стане от защитените, тъй като рисковете по време на работа са големи. Надзирателите искат още подобряване на условията на труд, които към този момент са крайно нетърпими.

Те посочиха, че заплащането им е изключително ниско и не е променяно от 2008 година. То е най-ниско в сферата на отдел „Сигурност” в страната. Надзирателите искат още порционът за храна да се заплаща не по 60, а по 120 лв. като е при полицейските служители. Николай Тонев посочи още, че надзирателите във Варненския затвор са малко и има нужда от нови попълнение. Той каза, че в едно отделение трябва да има около 24 надзиратели, а към момента те са около 16 – 18. Надзирателите искат още да се върне 24-часовата смяна на работа, тъй като 12-часовия сменен режим отежнява финансово служителите, защото има такива, които пътуват на разстояние над 50 км до работното си място.

Средното заплащане на надзирателите е около 600 лв., а извънредният труд доскоро не се е заплащал. Надзирателите във Варненския затвор са около 70 души, а затворниците са около 600. Исканията на варненските надзиратели са представени от Главна дирекция на синдикатите. На 27 юли предстои национален протест, в който варненските надзиратели също ще се включат.

Последвайте канала на

972 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини