Писанов от КАТ: За нас не е важно да санкционираме, а да браним живота

  • 04 юли 2013 07:52

  • 2557
  • 5
Писанов от КАТ: За нас не е важно да санкционираме, а да браним живота
©

Трудна е ситуацията с регулирането на трафика по време на протестите в столицата, но протестите изразяват волята на гражданите. Това обяви в предаването "Денят започва" на БНТ инспектор Иво Писанов от "Пътна полиция".

Ние имаме информация за тези шествия и техния маршрут, каквато имат и медиите. Някои кръстовища обаче се блокират временно и импулсивно, уточни той.

Металните ограждения на сградите по време на протестите се слагат съобразно зоната за сигурност и разпореждането на ръководителя на съответното мероприятие, така че всеки случай е различен сам за себе си, каза той в отговор на въпрос от студиото.

До момента има издадени около 30 000 електронни фиша в столицата, от които в съда са паднали едва 17, което е много под един процент, обяви Писанов. При повечето случаи тези фишове са отменени заради някакви технически грешки. Не съм съгласен, че има пропуск в закона, една прословута запетайка. Въпреки всичко има жалби срещу електронните фишове. В много от случаите жалбите са добре подготвени, с консултация при юрист. Има и доста публикации, които подтикват нарушителите да атакуват електронния фиш, тъй като хората си мислят, че има слабост в закона. Не съм убеден, че това е правилно, коментира инспекторът.

Попадал съм на жалба, според която се жали фиша, тъй като гражданите са прочели някъде в пресата, че снимките от камерите могат да се манипулират. Това категорично не е вярно. Софтуерът е криптиран, допълни той.

Той обаче смята, че електронният фиш има някои слабости и недостатъци. Самата процедура по връчването му трябва да се облекчи, но моята работа е да изпълнявам закона, а не да коментирам.

Относно мобилните камери в столицата, Писанов обяви, че те водят до положителен ефект. От 2010 до 2012 г. пътнотранспортните произшествия са намалели. През миналата година спрямо 2010 г. жертвите по софийските пътища са по-малко с 40%. С това много се гордеем, но мечтата на всеки пътен полицай е смъртните случаи да са сведени до нула. От 2010 до 2012 г. актовете за административни нарушение сме ги понижили три пъти. За нас не е важно да санкционираме повече нарушители, а да запазим живота на гражданите. Това е нашата работа, заключи той.

Последвайте канала на

2557 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар
к попов

2013.07.04 | 20:55

5
това го кажете на началника от магистрална благоевград данаил стоицов който използва репликата :които глоби водач и след смяна се чувства виновен и гузен значи мястото му не е тук сред нас :тоя човек психически не е добре
ПЕНСИОНЕР

2013.07.04 | 18:22

4
СТОЛИЧНИЯ КАТ НЯМА ГРЕШКА МНОГО СА ТОЧНИ УДОВОЛСТВИЕ Е ДА ОТДИДЕШ В КАТ И ВИНАГИ СИ БЪРЗО ОБСЛУЖЕН НЯМА ГИ ГОЛЕМИТЕ ОПАШКИ ПО ЦЯЛ ДЕН ЧАКАХМЕ ПРЕДИ ГОДИНИ БРАВО НА РЪКОВОДСТВОТО ПОЗДРАВЛЕНИЯ
да бъдем реалисти

2013.07.04 | 15:24

1
Полицаите работят в йерархическа структура. Нямат право да са политизирани, нито да участват и организират протести. Те действат само по заповед и да бъдем честни - на тези протести, те бяха унижавани и поставени под "чука и наковалнята". Журналист ги моли да му помогнат и полицая отива, а насреща Волен му крещи " Защо ме буташ бе, не ме докосвай бе" И вместо нарушителя да стои с вдигнати ръце, полицая вдигна ръце, защото насреща има полудял политик с имунитет. Трябва да признаем, че се справят блестящо. Те няма как да знаят всичко, ако ние народа не им помагаме. Въпреки, че съм за сваляне на това лъжливо правителство, мисля, че сегашния министър на МВР се справя отлично в тая ситуация. Затова искам да гласувам за личности, мажоритарни избори, за да имаме насреща експерти и професионалисти
?

2013.07.04 | 17:26

3
Ъъъ, ко речи? Глупости, Волен има имунитет от съдебно преследване, но това не значи, че не може да бъде задържан. Полицая седеше като "п.у.т.е.н.ц.е" пред Болен и се чудеше какво да каже, има закон и там е написано, полицая изпълнява служебните си задължения и всеки който го възпрепятства може да бъде задържан. В случая с Болен, трябваше да действа така: една палка в тиквата на Волен като го блъсна, подсечка, Волен пада и една кубинка на главата му, белезници и в районното, ако другите от партия "Юруш" се бяха намесили, моментално и тях по този начин. После в районното Чуколов и Сидеров се задължават да си бият шамари за 24 часа и след това ги пускат с пречистено съзнание )))))

2013.07.04 | 16:05

2
Тия ги приказвай на някой друг!

Добави коментар

Водещи новини