Започват разкопки на халколитна селищна могила в село Иваново

  • 03 юли 2013 11:26

  • 1408
  • 0
Започват разкопки на халколитна селищна могила в село Иваново
©

За шести пореден път екип на Регионалния исторически музей в Шумен с научен ръководител гл. ас. д-р Светлана Венелинова ще направи археологически разкопки на халколитната селищна могила в село Иваново, Върбишко.

В екипа участват бакалаври от специалността "Археология" на СУ "Св. Климент Охридски", на ВТУ "Св. св. Кирил и Методий" и на Шуменския университет "Еп. Константин Преславски", които ще проведат студентската си практика на праисторическия обект по проект на Министерството на образованието и науката "Ученически и студентски практики".

Проучванията ще бъдат концентрирани за пълното разкриване на горяло жилище, разположено в централната част на могилата, което се предполага, че е било с представителни функции.

Жилището е запечатало финален етап от съществуването на селището, преди неговото пълно разрушаване в началото на късния халколит (втората половина на V хил. пр. Хр.), уточняват от музея.

Археологическите разкопки на селищната могила в Иваново през 2013 г. се провеждат с помощта на дарители. От музея в Шумен изказват благодарност на всички, които с финансова и материална подкрепа съдействат за осъществяването на разкопките и опазването на културно-историческото наследство в района.

Последвайте канала на

1408 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини