20 хлапета са в болница след къпане във фонтан

  • 02 август 2011 07:31

  • 1589
  • 0
20 хлапета са в болница след къпане във фонтан
© Булфото

В градските шадравани бъка от огромни количества дезинфектанти, които докарват кожни обриви, алергии и астма, предупреждават лекарите, пише в. "Стандарт".

Въпреки това, хлапета на тумби се охлаждат във фонтаните, търсейки бягство от лятната мараня. Повечето от тях наджапват във водата пред погледа на майките си. Други се крият от родителите и си устройват групови къпания. Точно такова къпане обаче прати 20 хлапета в болница заради обрив.

Водата в шадраваните не е за плуване, предупреждават специалистите. Малцина обаче знаят, че използваните препарати са в промишлени количества и са многократно по-опасни от тези в аквапарковете. Водата се третира с течен алгицид срещу плесенясване, разказа Васил Добрев. Фирмата му SPD "Добрев" се грижи за петте фонтана в Перник.
 
Алгицидът е обикновен тип, а не от антиалергенният, който се ползва в басейните. Изливат се по 2,5 литра във всеки шадраван поне веднъж месечно. Такъв е графикът за почистване на фонтаните. При източването стените обилно се поливат с препарата, който убива едноклетъчните водорасли и предотвратява оцветяването в зелено на водата.
 
Когато има видимо замърсяване, процедурата се прави и два пъти месечно. Тогава във водата се разтварят и таблети хлор. Предупредете хората да не пускат децата си в шадраваните, а и сами да не влизат в тях, опасно е, помоли Добрев. В миньорския град почти всеки ден дечурлига нагазват край чучурите. Фирмата за поддръжка няма възможност да следи за нарушаване на забраната за къпане и да гони мераклиите за градска баня на открито.
 
Алгицидът е вид пестицид, обясняват медици. При полепване по кожата в големи количества най-малкото, което може да ни докара, е обрив по-страшен от шарка. Предозиран той причинява и алергии. Хлорът пък вече е низвергнат от медицината като канцерогенен и често става причина за астматични пристъпи.
 
Наред с отровната супа в шадраваните тече 320 волтов ток. С такава мощност е ел. захранването на помпите на по-зрелищните фонтани. По-обикновените са на 220 V. Кабелите по-принцип са изолирани и има система за токова защита. В началото на всеки сезон те се мерят от независими фирми и едва тогава се пускат да работят.
 
При най-малкия пробив защитата изключва цялата система. Като при всяка техника обаче и тук може да станат пробойни и да се стигне до нелепа трагедията като тази в центъра на София преди години.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1589 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини