София с нови автобуси

  • 02 юли 2013 07:35

  • 4730
  • 3
София с нови автобуси
©

25% от старите автобуси на градския транспорт в София ще бъдат подменени с нови, които ще отговарят на най-високите европейски стандарти. От дружеството "Столичен автотранспорт" очакват обновяването да започне още в края на годината, предаде БНТ.

Гледката за редовните пътници на автобус 102 е една и съща от десетилетия. Шумът от двигателя е оглушителен, а свеж въздух влиза предимно на спирките, когато вратите се отворят.

"В разгара на лятото е много жега. Когато е пълен, е непоносимо да се возиш", разказа редовният пътник в този автобус Цачо.

"В момента състоянието е направо трагично", допълни Димитър.

"Много се оплакват от шофьорите, но и ние гражданите не пазим", смята Райна.

В автопарк "Земляне" намираме един от ветераните на автобусна линия 102. Известен е с това, че вече е заличен от регистрите на фирмата производител и никой не знае точната му рождена дата. Средната възраст на съчленените автобуси е около 23 години. Въпреки навъртените километри от Столичния автотранспорт гарантират за техническата изправност на рейсовете.

"Успяваме да поддържаме на необходимото ниво цялата техника, която е налична", категоричен е зам.-директорът по експлоатационните въпроси в "Столичен автотранспорт" ЕАД инж. Владимир Коцев.

Новите автобуси ще се движат на газ и ще бъдат достъпни за хора с увреждания.

"Сега, от първи януари 2014 г., влиза стандарта Евро-6, който ще бъде задължителен за всички новозакупени автобуси. С тази обществена поръчка ще подновим около 25% от съществуващия автопарк", коментира изпълнителният директор на "Столичен автотранспорт" ЕАД Слав Монов.

"Ще успеем да бракуваме около 50% от съчленените автобуси. Това ще бъдат тези, които са на възраст по-голяма от 12 години", заяви инж. Коцев.

Поръчката е на стойност 50 млн. евро. и е по ОП "Околна среда".

Последвайте канала на

4730 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
СО да си свали кимисионната

2014.01.14 | 13:19

3
Ако комисионните в СО /ГЕРБ/ спрат то София ще си позволи двойно повече: Изградени метролинии, мотриси, трамвай, автобуси и т.н.
ние провинцията

2014.01.14 | 13:19

2
Е то софия ,си е цяла -България .
Софиянец

2014.01.14 | 13:19

1
Съгласен съм автобусите да се изпратят в провинцията,с условието да са заедно с пътниците които са от там.80% от потока си е от провинцията.

Добави коментар

Водещи новини